Inleiding

Dagelijks gooien we enorme hoeveelheden afval weg. Ga maar eens na, die grote grijze kliko, die vullen jij en je ouders iedere helemaal op met troep. Wanneer je dit afval gewoon in de grijze kliko gooit, gooi je eigenlijk allerlei waardevolle materialen weg. Stel, je oude mobieltje is stuk, wanneer je deze open zou maken zie je onder andere kunststof, een printplaatje, een batterij en een aantal metalen onderdelen. Een aantal van deze materialen kan je prima nog een keer gebruiken om iets anders van te maken. Het hergebruiken van materialen heeft een aantal voordelen. Het scheelt niet alleen in de hoeveelheid afval, maar ook in bijvoorbeeld de hoeveelheid grondstoffen die van ver gehaald moeten worden.

Scheiden

In ons afval zitten dus nog allerlei waardevolle materialen. Het scheiden en hergebruiken van deze materialen noemen we recycling. Een deel van het afval wordt gescheiden ingezameld, zoals het gft en het papier, maar andere materialen zoals metalen moeten uit het huishoudelijk afval worden gehaald. Het scheiden van deze materialen gebeurt met bekende principes, ijzer kan je bijvoorbeeld eenvoudig aantrekken met een magneet, maar ook door middel van hypermoderne technieken op enorme schaal. Een kijkje nemen bij de vuilwerkingsinstallaties is daarom een indrukwekkende aanrader!

Hergebruik

Nadat de materialen gescheiden zijn kunnen ze hergebruikt worden. Maar het metalen onderdeeltje uit je telefoon kan natuurlijk niet zomaar worden gebruikt in bijvoorbeeld de auto-industrie. Daarom moeten materialen bewerkt worden totdat ze weergeschikt zijn als grondstof.

Ook gaat vaak de kwaliteit van het materiaal achteruit. Het bekendste voorbeeld hiervan is misschien wel het grijze toiletpapier, de kwaliteit van het eens zo mooie witte papiertje is zover achteruitgegaan dat er alleen nog ruw, grijs toiletpapier van gemaakt wordt.

onderzoeksvragen

Herbruikbare materialen
Welke materialen in ons afval kunnen worden hergebruikt?

Scheidingstechnieken
Welke technieken worden gebruikt om afval te scheiden?

Van scheiding naar grondstof
Wat moet er met de gescheiden materialen gedaan worden voordat ze geschikt zijn om weer als grondstof te dienen?

Milieuaspecten
Waarom is recycling goed voor het milieu?