Inleiding

Lijm bestaat er in allerlei verschillende soorten. Van houtlijm tot bandenplaklijm tot huidlijm, allemaal hebben ze tot doel twee of meerdere losse delen met elkaar te verbinden. Niet alleen de mens maakt gebruik van lijmtoepassingen. Ook verschillende diersoorten maken gebruik van lijm. Zo smeren spinnen lijm op hun web om hun prooi te vangen en gebruiken mosselen lijm om zichzelf te verankeren aan de zeebodem. De toepassing van lijm door mensen is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Voor steeds meer soorten verbindingen worden oude verbindingsmethoden vervangen door lijmverbindingen. Is dit een trend die zich door zal zetten? Of zullen we altijd afhankelijk blijven van andere soorten verbindingen?

Wat is lijm? 

Lijm is een stof die twee lossen delen met elkaar verbindt. Er bestaan vele verschillende soorten lijm die je grofweg kunt onderverdelen in twee groepen: fysisch hechtende lijm en chemisch reagerende lijm. Onder fysisch hechtende lijm vallen lijmsoorten die een verbinding vormen op fysische grond (niet op chemisch grond). Deze fysisch hechtende lijmen zijn vaak in oplossing gebracht in een oplosmiddel. Wanneer deze oplossing wordt aangebracht op een voorwerp zal het oplosmiddel verdampen en zal de lijm haar verbindende werking krijgen. Voorbeelden van fysisch hechtende lijmen zijn houtlijm, contactlijm en plakband. Onder chemisch reagerende lijmen vallen lijmsoorten die pas na een chemische reactie hun verbindende werking krijgen. Een voorbeeld van een chemisch reagerende lijmsoort is siliconenlijm. Pas wanneer de silicone (silicium en zuurstof) met water (vocht in de lucht) in contact komt zal een lijmverbinding tot stand komen.

Geleidende lijm 

Een lijmsoort waar momenteel veel onderzoek naar wordt gedaan is geleidende lijm. Geleidende lijm heeft als grote voordeel dat het soldeerverbindingen kan vervangen. Soldeerverbindingen bevatten namelijk lood en zijn daarmee een grote belasting voor het milieu. Hoewel de kosten voor geleidende lijm op dit moment nog te hoog liggen om deze op grote schaal in elektrische circuits toe te passen, zijn er wel veel verschillende soorten geleidende lijm beschikbaar die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.

onderzoeksvragen

Samenstelling
Wat zijn de belangrijkste bestandsdelen voor lijm en waar komt de lijmende werking van deze bestandsdelen vandaan?

Fysisch hechtende lijm
Welke verschillende soorten fysisch hechtende lijmen bestaan er en hoe werken deze verschillende soorten?

Chemisch reagerende lijmen
Welke verschillende soorten chemisch reagerende lijmen bestaan er en welke chemische reacties vinden hierbij plaats?

Huidlijm
Wat is huidlijm en hoe werkt het? Waarin verschilt huidlijm allemaal van andere lijmen (bijvoorbeeld houtlijm)?

Geleidende lijm
Waar komt de geleidende werking van geleidende lijm vandaan en wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van solderen? Is er verschil in geleiding tussen een soldeerverbinding en een geleidende lijmverbinding?

Toekomst
Is lijm de toekomst voor alle soorten verbindingen? Of zullen we altijd afhankelijk blijven van alternatieve verbindingen?