Inleiding

Komboewat? Een hele normale reactie wanneer je het woord ‘komboucha’ tegenkomt. En het lastige is ook nog dat komboucha eigenlijk twee betekenissen heeft: de zwam zelf en de thee die hij procudeert. Een komboucha is een schimmelsymbiose, die vaak een zwam wordt genoemd. Deze zwam wordt in een mengsel van groene thee met veel suiker onder gedompeld. Gedurende twee weken voedt de zwam zich met de suikers en zet deze om in allerhande andere stoffen, die allerlei gunstige effecten zouden moeten hebben op het menselijk lichaam. 

Invloed op de mens

Kombouchazwammen zijn voor een kleine prijs op internet aan te schaffen. Het produceren van de thee zelf in erg eenvoudig en leuk om te doen. Vervolgens kun je zelf de smaak van komboucha-thee ervaren. De productie kan nooit dusdanig fout gaan dat het schadelijk is voor de gezondheid. Je kunt de komboucha zelf echter niet eten omdat het een schimmel is. Afhankelijk van de beginhoeveelheid suiker en de hoeveelheid omgezette suikers is de smaak van de thee zurig tot mierzoet. De uitwerking op het menselijk lichaam meten is natuurlijk erg lastig. Maar er zijn ook proefjes te bedenken die goed uit te voeren zijn. Het is namelijk niet ondenkbaar dat de zuurtegraad van urine daalt, wanneer een persoon regelmatig een glaasje komboucha neemt vanwege de zuren in de komboucha. 

Invloed op planten

De Duitse onderzoeker Valentin Köhler heeft ooit beweert dat het glucuronzuur in kombouchathee een helende werking zou hebben op de plantencel. Ook hier is een leuke proef voor te verzinnen. Je zou bijvoorbeeld een aantal bossen snijbloemen kunnen nemen en sommige bloemen in kombouchathee zetten en sommige in gewoon water. Wie weet leven ze in de thee wel langer door een helende werking.

Chemische samenstelling

Door alle beweringen die worden gedaan over kombouchathee is het interessant om te onderzoeken wat er nu voor stoffen in de kombouchathee zitten. Je kunt op zoek gaan naar welke stoffen er in de kombouchathee horen te zitten en aan je scheikunde-docent kunnen vragen of er ook indicatoren voor die stoffen bestaan. 

Komboucha pesten

Bij recepten staan vaak dat de komboucha onder bepaalde omstandigheden moet worden gehouden voor optimale productie van de thee. Maar wat zou er gebeuren als je het milieu van de komboucha verandert? Zou de komboucha afsterven (het is per slot van rekening een levend organisme) of zou hij minder of geen suikers omzetten voor de thee. Te denken valt aan een extreem zuur of basisch milieu of de komboucha in het donker zetten. Zolang de komboucha het leven maar zuur gemaakt wordt.

onderzoeksvragen

Wat?
Wat is de komboucha?

De mens
Wat is de invloed van komboucha op het menselijk lichaam?

De planten
Wat is de invloed van komboucha op planten?

Samenstelling
Welke chemische stoffen kunnen we aantreffen in de kombouchathee?

Milieu beïnvloeden
Wat gebeurt er wanneer we het milieu van de komboucha veranderen?