Inleiding

In het voorjaar begint voor heel veel mensen weer de ellende van rode jeukende ogen en een loopneus. De hooikoortstijd is weer aangebroken. In westerse landen heeft ongeveer 10% van de mensen last van hooikoorts. Het is dus een veelvoorkomend fenomeen, wat veel mensen last bezorgt. Hooikoorts is een allergie, waarbij patiënten allergisch zijn voor pollen van grassen, planten en bomen. De allergische reactie zorgt voor een ontsteking van de luchtwegen van de neus. 

Mechanisme

Zoals eerder gezegd is hooikoorts een allergie waarbij het immuunsysteem van de patiënt overgevoelig reageert op allergenen zoals graspollen. Het immuunsysteem maakt antilichamen tegen de allergenen  Deze antilichamen activeren gespecialiseerde cellen die ontstekingsstoffen zoals histamine afgeven. Deze zogenaamde mestcellen spelen een belangrijke rol in de afweer tegen allergenen. Histamine activeert het ontstekingsmechanisme in de luchtwegen, waardoor ook de vervelende symptomen ontstaan.

Oplossingen

Er zijn twee manieren waarop hooikoorts aangepakt kan worden. Ten eerste is er de symptoombestrijding en ten tweede kan de oorzaak aangepakt worden. De eerste methode is de meest gangbare en is gericht op het verwijderen van histamine door antihistaminica. Vaak worden deze antihistaminica toegediend via neussprays en pillen. De tweede methode is desensibilisatie en is gericht op het aanpassen van het immuunsysteem, waardoor het niet meer overgevoelig reageert op allergenen waar het niet heftig op zou moeten reageren. Een andere verrassende methode waar nog onderzoek naar gedaan wordt is het aanbrengen van de zogenaamde mijnworm in het darmstelsel. Onderzoekers kwamen er achter dat in populaties waar een mijnworminfectie veel voorkomend is, er praktisch geen allergieën aanwezig waren. Daarom wordt er nu onderzoek gedaan naar het achterliggende mechanisme.

onderzoeksvragen

Mechanisme
Wat is het precieze mechanisme van de allergie? Welke stoffen en cellen zijn er bij betrokken?

Symptoombestrijding
Naast antihistaminica zijn er nog andere symptoombestrijdende medicijnen die op een of andere manier de ontstekingsreactie tegengaan. Welke zijn dit en hoe gaan ze de ontstekingsreactie tegen?

Desensibilisatie
Wat is de werking van desensibilisatie?

Mijnworm
Wat doet de mijnworm met het immuunsysteem, zodat het niet meer overgevoelig is voor pollen en dergelijke andere stoffen?