Inleiding

Sommige processen die je normaal bijna niet opmerkt, kunnen met een hogesnelheidscamera een stuk spectaculairder zijn. Er zijn een hoop dingen die gewoon te snel gaan om met het blote oog waar te nemen. Bij de opleiding Technische Natuurkunde is het mogelijk proeven te doen met zo'n hogesnelheidscamera.

Experimenten

Er zijn verschillende dingen denkbaar om te filmen. De hogesnelheidscamera wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in het onderwijs tijdens het practicum vloeistoffysica. Een andere mogelijkheid is een experiment met het zogenaamde Leidenfroseffect. Als je een waterdruppel op een hele hete gloeiende plaat laat vallen, blijft het waterdruppeltje een paar minuten zweven en gaat oscilleren. 

De vakgroep Vloeistoffysica van de Universiteit Twente heeft in samenwerking met de Erasmusuniversiteit een camera ontwikkeld die 25 miljoen plaatjes per seconde kan schieten. Deze camera wordt de Brandaris genoemd. Ter vergelijking, een normale camera schiet ongeveer 25 beelden per seconde. Om deze enorme snelheden te halen werkt de Brandaris volgens een heel ander principe dan een normale camera.

onderzoeksvragen

Werking
Hoe werkt een hogesnelheidscamera?

Fenomenen
Welke fenomenen kan je zichtbaar maken met behulp van een hogesnelheidscamera?

Leidenfrosteffect
Wat is het Leidenfrosteffect?