Inleiding

Het weer is een onderwerp dat veel mensen boeit en bezighoudt. Er zijn niet voor niets veel spreekwoorden die betrekking hebben op het weer en ook verschijnselen als onweer en regenbogen blijven fascineren. Om het verloop van het weer te kunnen voorspellen wordt gebruik gemaakt van allerlei instrumenten, zoals de barometer en de hygrometer. Maar ook door het observeren van de wolken en de wind kun je al veel te weten komen.

Naast volkswijsheden zijn er dus allerlei natuurkundige en scheikundige principes die je kunt gebruiken om het weer zo goed mogelijk te voorspellen. Vanuit de natuurkundige hoek wordt bijvoorbeeld gekeken naar luchtdruk, temperatuur en neerslag en vanuit de scheikunde zijn een aantal kringlopen belangrijk.

Luchtdruk

Luchtdruk is belangrijk voor metereologen. Verschillen in luchtdruk veroorzaken stromingen in de atmosfeer, waardoor de drukgebieden ten opzichte van de aarde en elkaar verschuiven. Zoals je weet stijgt warme lucht op, dit komt doordat de moleculen bij een hogere temperatuur met grotere snelheid bewegen, hierdoor zet een hoeveelheid lucht als het ware uit, waardoor de dichtheid afneemt. De verwarmde lucht is dan lichter dan de omgeving, waardoor deze opstijgt. Bij afkoeling gebeurt het omgekeerde. Wanneer de warme lucht opstijgt, koelt ze af en verspreidt zich. Door de afkoeling zakt de lucht vervolgens weer. Wanneer warme lucht opstijgt onstaat een lagedruk gebied, wanneer lucht daalt ontstaat hoge druk. Dit proces is continu en veroorzaakt een stroming die we kennen als 'wind'.

In de atmosfeer zorgt de zon voor de opwarming van de lucht, maar dit gebeurt door allerlei invloeden niet gelijkmatig, waardoor de hierbovengenoemde warmteverschillen en luchtdrukverschillen ontstaan.

Neerslagkringloop

Naast de kringloop van lucht zijn ook andere kringlopen van belang om het weer te kunnen voorspellen. De kringloop van de lucht hangt direct samen met de waterkringloop. In de lucht bevind zich waterdamp, wanneer lucht opstijgt en afkoelt condenseert de waterdamp en ontstaan wolken. In dalende, opwarmende lucht verdampt juist water en verdwijnen wolken. Hierdoor is bij lage druk vaak sprake van bewolking en neerslag en zie je bij hoge druk juist een heldere hemel.

onderzoeksvragen

Voorspellen
Hoe voorspelde men het weer in het verleden en hoe gaat dat tegenwoordig?

Natuurkundige principes
Welke natuurkundige principes worden gebruikt om het weer te voorspellen?

Scheikundige principes
Welke scheikundige principes worden gebruikt om het weer te voorspellen?

Zekerheid
Hoe komt het dat een weersvoorspelling nooit 100% zeker is?