Inleiding

Fluorescentie is het effect dat je ziet wanneer je witte kleding draagt in black light en wanneer glow-in-the-dark sterren oplichten in het donker.

Fluorescentie

Fluorescentie is het effect dat bepaalde materialen licht uitzenden, wanneer ze zelf bestraald zijn/worden. De moleculen van een fluorescerend materiaal gaan zelf licht uitzenden wanneer ze worden beschenen met ultraviolet licht. Het licht dat uitgezonden wordt heeft een grotere golflengte dan het ultraviolette licht en zit dus in het deel van het spectrum dat we kunnen zien. Kort uitgelegd werkt fluorescentie als volgt: wanneer bijvoorbeeld fluorescente mineralen worden beschenen met ultraviolet licht, absorberen elektronen in het mineraal de energie van de ultraviolette straling. Doordat het elektron een energie-impuls krijgt, schiet deze naar een andere schil. Het elektron kan deze energie echter niet vasthouden en schiet dus weer terug naar zijn oude plek. De energie die was geabsorbeerd komt weer vrij een deel daarvan heeft daarmee de frequentie van zichtbaar licht meegekregen: het mineraal licht fluorescerend op! Maar er is natuurlijk ook een uitgebreidere uitleg mogelijk. Hoe fluorescentie precies werkt zou je uit kunnen zoeken in je profielwerkstuk!

Toepassingen

Fluorescentie wordt op allerlei manieren toegepast. Je kent het vast van markeerstiften, glow-in-the-dark sterren en blacklight, maar er zijn nog veel meer, nuttigere, toepassingen.

onderzoeksvragen

Ontstaan
Hoe ontstaat fluorescentie?

Oorzaak
Waarom zijn sommige mineralen fluorescerend en andere niet?

Toepassingen
Welke bekende en minder bekende toepassingen zijn er voor fluorescentie?

Andere vormen van luminescentie
Welke andere vormen van luminescentie zijn er?