Inleiding

Halverwege de jaren negentig dook er een nieuw fenomeen op in de schappen van Europese supermarkten: energiedrankjes. Het concept bestond natuurlijk al langer, vooral in Azië, maar een zeker Dietrich Mateschitz haalde het nieuwe drankje naar Europa en introduceerde het onder de naam Red Bull. Inmiddels kun je op elke hoek van de straat wel een blikje energiedrank kopen, niet alleen in de supermarkt maar ook gewoon in het café.

Als iets goed gaat trekt het de aandacht. Inmiddels is het aantal merken energiedrankjes niet meer te tellen. Wat opvalt, is dat de concurrenten van Red Bull hun drankjes voor een veel lagere prijs verkopen. Kan dit prijsverschil komen door een andere samenstelling van het drankje? Zitten er minder energie opwekkende stoffen in? Of zit het effect van een energiedrankje sowieso tussen de oren?

1 kop koffie

Een van de werkzame bestanddelen van een energiedrankje is cafeïne. Deze stof die ook erg bekend is van koffie en cola zorgt er niet zozeer voor dat je lichaam meer energie krijgt, maar dat je het gevoel hebt dat je meer energie hebt. Het werkt stimulerend op het sympathisch zenuwstelsel dat werkt als het lichaam actief moet zijn. Daarnaast neemt cafeïne het gevoel van slaperigheid weg. In een blikje Red Bull zit ongeveer evenveel cafeïne als in één kop koffie.

onderzoeksvragen

Verschil
Zit er in Red Bull meer werkzame stof dan in goedkope energiedrankjes?

Prestatie
Op welke gebieden presteert iemand beter na het drinken van een energiedrankje.