Inleiding

Cocaïne, kortweg coke, is een bekend stimulerend middel. Het geeft een opgewekt, vrolijk gevoel. Het kan in meerdere manieren genomen worden, in het uitgaansleven wordt het meestal als poeder gesnoven, maar het kan onder andere ook gerookt of geïnjecteerd worden.

Geschiedenis

De cocaplant groeit in Zuid-Amerika op grote hoogte. Het gebruik van coca is al heel oud, in Zuid-Amerika zijn sporen gevonden van meer dan 3000 duizend jaar oud. Door het kauwen van coca  verbetert de ademhaling en de zuurstofwisseling. Daarom wordt coca nog steeds door inheemse volken gebruikt. Het wordt met name in Zuid-Amerika gedronken als een theesoort.

De vele heilzame effecten van coca zijn inmiddels op de achtergrond geraakt en de inheemse cultuur van de coca kauwende volkeren dreigt te verdwijnen, door de meest bekende toepassing van cocabladeren: het maken van cocaïne en de bijbehorende drugskartels en ‘war on drugs'.

Productie

Om van coca cocaïne te kunnen maken is een bijzonder productieproces nodig. Als eerste worden de cocabladeren geplukt van de struiken. Duizend kilo geplukte bladeren levert uiteindelijk ongeveer twee kilo cocaïne.

Op en rond de plantages bevinden zich clandestiene laboratoria waar men direct aan de slag gaat met de oogst.Via een chemisch proces met organische oplosmiddelen, waaronder kerosine, worden de werkzame stoffen uit de bladeren ‘getrokken'. Het eerste product dat ontstaat is cocapasta. Deze pasta wordt vervolgens bewerkt, met onder andere zoutzuur, tot het eindproduct cocaïnehydrochloride.

Op de route van het laboratorium naar de gebruiker wordt cocaïne met verschillende middelen versneden om de winstmarges te vergroten. Gangbare versnijdingen zijn suikers - zoals mannitol waarvan je diarree krijgt - en lokale verdovers (o.a. lidocaïne) of medicijnen (o.a. Paracetamol).

onderzoeksvragen

Effecten
Welke gewenste en ongewenste lichamelijke en psychische effecten worden veroorzaakt door coca en cocaïne en hoe kun je deze verklaren?

Productie
Hoe verloopt het productieproces waarmee van cocabladeren cocaïne wordt gemaakt?

Drugskartels
Wat zijn drugskartels en welke invloeden hebben ze op een samenleving?

Verslaving
Wat zijn de verslavende effecten van drugs en waardoor worden ze veroorzaakt?

Overheidsmaatregelen
Wat kan de overheid doen om drugsgebruik te verminderen?

Van cocablad tot wit poeder
Hoe verloopt het proces van Cocablad tot wit poeder? Welke chemische processen komen hierbij kijken?