Inleiding 

Stel je voor... Op een kille zaterdagnacht komt bij de alarmcentrale in Enschede de melding binnen van een man die in een van de gebouwen van de Universiteit enkele schoten heeft gehoord. De alarmcentrale besluit direct een team naar de locatie te sturen en wanneer het politieteam ter plekke arriveert, treffen de agenten van dienst daar een lijk aan. De ruimte waar het lijk gevonden is overhoop gehaald en het lijkt er op dat er voorafgaand aan de dodelijke schoten een worsteling heeft plaatsgevonden. Een kwartier nadat de agenten van dienst op de plaats delict arriveerden, arriveert ook een forensisch team. Het forensisch team doorzoekt zorgvuldig de hele plaats delict op zoek naar aanwijzingen naar een mogelijke dader. Uiteindelijk heeft het forensisch onderzoeksteam twee goede vondsten gedaan: Een kaart van het universiteitsgebouw met daarop met viltstift gemaakte aantekeningen over de locatie van het slachtoffer en een viltstift. Op de viltstift worden vingerafdrukken gevonden die niet van het slachtoffer zijn, maar mogelijk wel van de dader. Omdat op de kaart met aantekeningen geen vingerafdrukken worden gevonden, gaat het forensisch team onderzoeken of de aantekeningen op de kaart met de gevonden stift gemaakt zijn. Dit vergelijken zal doormiddel van chromatografie gebeuren.

Principe 

Chromatografie is een scheidingstechniek waarmee men de precieze samenstelling van stoffen kan bepalen. Het mengsel dat moet worden gescheiden wordt aangebracht op een stilstaande stationaire fase. Hierlangs stroomt vervolgens de mobiele fase (een gas of een vloeistof). De snelheid waarmee het mengsel met de mobiele fase wordt meegenomen hangt af van de mate waarin de stoffen waaruit het mengsel bestaat zich hechten aan de mobiele fase. Iedere stof heeft een specifieke snelheid waarmee hij door de mobiele fase wordt meegenomen. Als een mengsel wordt gescheiden doormiddel van chromatografie zal de mobiele fase aan het einde van het scheidingstraject de verschillende losse stoffen met zich meedragen waaruit het mengsel bestond. Omdat van iedere pure stof de snelheid bekend is (of bepaald kan worden) waarop deze door de mobiele fase wordt meegenomen, kan zo de exacte samenstelling van het mengsel worden bepaald. Deze samenstelling wordt weergegeven in een chromatogram.Ook kunnen op deze manier twee onbekende mengsels worden vergeleken. Als de uitkomsten van beide mengsels exact gelijk zijn, kan worden gesteld dat beide mengsels gelijk zijn. Zo kan chromatografie dus ideaal gebruikt worden om te onderzoeken of de inkt op kaart uit de inleiding afkomstig is uit de gevonden viltstift.

onderzoeksvragen

Gaschromatografie
Hoe werkt gaschromatografie precies en wat zijn de grote voor- en nadelen?

Papierchromatografie
Papierchromatografie is de simpelste vorm van chromatografie. Voor welke doeleinden is papierchromatografie geschikt en waarvoor juist niet?

Forensisch onderzoek
Op welke manieren kan chromatografie forensische onderzoeksteams allemaal ondersteunen in het oplossen van zaken?