Inleiding

Er zijn allerlei verhalen over de invloed van chocolade op de gemoedstoestand en fysieke toestand van de mens. Je zou er bijvoorbeeld een verliefd gevoel van krijgen, er alerter van worden en het zou vooral van invloed zijn op de vrouwelijke helft van de bevolking, met name tijdens bepaalde dagen van de maand. Maar welke van deze beweringen zijn een feit en welke een fabel?

De effecten van chocola

Om te kunnen bepalen wat de effecten van chocola op de mens zijn, moet je beginnen bij de samenstelling van chocola. Stoffen als serotonine en cafeïne hebben bekende effecten, maar er zijn misschien nog wel meer interessante ingrediënten in een reep aanwezig.

Met een overzicht van de bestanddelen van chocola kan je natuurlijk al theoretisch bepalen welke effecten het zou kunnen hebben, serotonine is bijvoorbeeld een neurotransmitter die zorgt voor een geluksgevoel en heeft een rustgevende werking, cafeïne is juist een opwekkende stof, het heeft een oppeppende werking.

Veel leuker is natuurlijk om zelf te kijken welke beweringen kloppen en welke je naar het rijk der fabelen kan verwijzen. Wedden dat er genoeg vrijwilligers zijn die chocola voor je willen eten om te zorgen dat je onderzoek significant wordt? 

onderzoeksvragen

Bestanddelen
Uit welke bestanddelen bestaat een chocoladereep?

Invloed op de hersenen
Wat is de invloed van chocola op de hersenen?

Chocola en reactiesnelheid
Is er een verband tussen chocola en reactiesnelheid?

Emotionele toestand
Welke invloed heeft chocola op de emotionele toestand?

Menstruatie
Zijn vrouwen tijdens hun menstruatie gevoeliger voor de effecten van chocolade?