Inleiding

Cafeïne is één van de bekendste ingrediënten van een kopje koffie, maar het is bijvoorbeeld ook te vinden in thee, chocola en cola. De effecten van deze opwekkende stof uit koffiebonen zijn wereldwijd bekend.

Cafeïne

Cafeïne (of theïne) is een alkaloïde die onder andere voorkomt in koffie, thee en cacaobonen. Andere bekende alkaloïden zijn nicotine, cocaine en morfine. De zuivere stof cafeïne is een giftig, bitter smakend wit poeder.

Cafeïne is bekend om zijn opwekkende effect, het vergroot onder andere de waakzaamheid en het reactievermogen, maar heeft ook invloed op de stofwisseling, de hartslag en de ademhaling. 

Wanneer er regelmatig cafeïne ingenomen wordt, treedt een gewenning op: er is steeds meer nodig om hetzelfde gewenste effect te bereiken. Als gevolg hiervan kan ook een verslaving ontstaan, met de bijbehorende afkickverschijnselen wanneer er gestopt of geminderd wordt.

Cafeïne-extractie

Om verschillende redenen willen consumenten soms cafeïnevrije koffie. Er zijn verschillende methodes om cafeïne uit koffie en koffiebonen te verwijderen. Dit wordt cafeïne-extractie genoemd. Meestal worden de bonen geweekt of gestoomd, waarna de cafeïne met behulp van een andere stof wordt verwijderd.

onderzoeksvragen

Opwekkende effecten
Welke opwekkende effecten heeft cafeïne en waardoor worden deze veroorzaakt?

Alkaloïden
Wat zijn de overeenkomstige eigenschappen van de verschillende alkaloïden?

Cafeïne-extractie
Welke chemische processen spelen een rol bij cafeïne-extractie?

Verslaving
Waardoor is cafeïne verslavend?