Inleiding

Steeds meer wordt duidelijk dat de enorme hoeveelheden plastic die we gebruiken en weggooien overal ter wereld problemen opleveren. Plastics gemaakt van aardolie vergaan niet in de open lucht en daardoor ontstaan opmerkelijke fenomenen, zoals de 'kunststofarchipel' in de Grote Oceaan. Er zijn inmiddels een aantal alternatieven olie beschikbaar, de zogenaamde bioplastics of biopolymeren.

Bioplastics

Er zijn een aantal verschillende soorten bioplastics, bijvoorbeeld plastic gemaakt uit natuurlijke materialen, zoals zetmeel, maar ook zogenaamde ‘biologisch afbreekbare' plastics. Het zetmeel dat wordt gebruikt in de plastics uit natuurlijke materialen wordt onder andere gewonnen uit mais, tarwe en aardappelen. Van het zetmeel wordt een hars gemaakt, dat wordt gebruikt om producten van te maken.

Deze materialen worden al voor allerlei slimme toepassingen gebruikt, maar op dit moment kunnen ze op bepaalde punten nog niet tippen aan plastics op oliebasis. Er zijn nog verschillende hindernissen te nemen, zo zijn bijvoorbeeld de barrière-eigenschappen met betrekking tot zuurstof en vocht, die in in veelgebruikte plastics volledig zijn geoptimaliseerd, in bioplastics momenteel niet haalbaar.

Toch kunnen in de toekomst de bioplastics zeker een oplossing zijn voor de enorme problemen die momenteel ontstaan door het gebruik van plastic en het afval dat hieruit voortkomt.

onderzoeksvragen

Productie
Hoe worden plastics uit natuurlijke materialen gemaakt?

Biologisch afbreekbaar
Hoe verloopt het biologisch afbreken van composteerbare kunststoffen?

Alternatieven
Welke alternatieve materialen zijn er beschikbaar om veel gebruikte plastics te vervangen?

Toepassingen
Welke slimme toepassingen voor bioplastic kun je bedenken?

Problemen
Welke problemen ontstaan er door het gebruik van plastic?