Inleiding

Bier als onderwerp voor je profielwerkstuk, waarom niet? Het is een interessante drank waarover veel te zeggen is. Bier is een alcoholische drank dat wordt gebrouwen uit granen (meestal gerst), hop, water en gist.

Proces

Het brouwen van bier is een ingewikkeld scheikundig proces. Er zijn veel verschillende methoden om nog meer verschillende soorten bier te verkrijgen. Het draait allemaal om gist, eencellige organismen die suikers omzetten in alcohol. Bij dit proces komt ook koolzuur vrij. Aangezien er bijna geen suiker in graan zit, wordt het graan bewerkt tot mout. Tijdens het mouten ontkiemt het graan, hierbij komen enzymen vrij die zetmeel in het graan omzetten in suiker. Vervolgens wordt het suiker gehalte opgeschroefd, waarna uiteindelijk (na toevoeging van hop voor de smaak en een goede schuimkraag) de vergisting plaats vindt. Dit hele proces is weer te geven doormiddel van scheikundige formules. Een uitdaging?

Geschiedenis

Bier werd 6500 jaar geleden al gedronken in Mesopotamiƫ. Tot ongeveer de 14e eeuw bleef het proces in grote lijnen vrijwel gelijk, daarna begon men de vergisting te versnellen door gist toe te voegen. Kleine variaties in het proces werden wel veelal toegepast en kunnen een groot effect op de uiteindelijke smaak hebben. Hierdoor verschilde het bier van dorp tot dorp en van land tot land. Bier in de middeleeuwen bevatte veel meer niet omgezette suikers en dus minder alcohol dan bier van tegenwoordig, het was erg voedzaam en bovendien schoner dan drinkwater. Het was dan ook veel meer een standaard drank dan tegenwoordig. Sinds de uitvinding van de koeltechnologie was het mogelijk om bier te koelen tijdens het proces, dit leidde tot pils. Pils is een bier dat simpel en massaal te maken is. Tegenwoordig is in Nederland 80% van het verkochte bier pils.

onderzoeksvragen

Diversiteit
Wat heeft er toe geleidt dat er zoveel verschillende biersoorten zijn?

Zelf bier brouwen
Lukt het je om zelf bier te maken? Wat heeft er allemaal invloed op het brouwproces?

Scheikundige reacties
Welke scheikundige reacties vinden er plaats bij het brouwproces?

Invloed van bier
Wat is de invloed van bier op het dagelijks leven? Wat voor invloed heeft het op de gesteldheid van gebruikers?