Inleiding

Beton is een van de meest gebruikte bouwmaterialen ter wereld. Kijk voor de gein maar eens het eerste het beste bouwterrein op dat je tegenkomt en zie wat daar allemaal voor beton aanwezig is. Hele gebouwen worden tegenwoordig in elkaar gezet doormiddel van geprefabriceerde betonnen onderdelen. Hele muren en plafonds worden daarbij in één stuk aangevoerd vanuit de fabriek en hoeven slechts nog op hun plek te worden gezet.

Geprefabriceerde onderdelen

Dit bouwen doormiddel van geprefabriceerde betonnen onderdelen is nog niet zo heel lang mogelijk. Tot voor kort moest beton op de plek zelf worden gestort, wat men "in situ" storten noemt. Dit "in situ" storten is erg tijdrovend omdat beton na het storten nog enkele weken nodig heeft om voldoende uit te harden. Door verbeterde technieken is het tegenwoordig mogelijk om betonnen onderdelen al in de fabriek te storten en vervolgens naar de bouwplaats te vervoeren. Deze bouwmethode kent enkele grote voordelen ten opzichte van het "in situ" storten. Zo hoeven er geen of minder betonwagens het bouwterrein op en kan er veel sneller gebouwd worden doordat onderdelen op de bouwplaats alleen nog maar op de juiste plek te hoeven worden geplaatst.

Ingrediënten

Water, zand en cement zijn de belangrijkste ingrediënten om beton te kunnen maken. Water is nodig om het cement te laten uitharden, cement is nodig als bindmiddel en zand is nodig als toeslagmateriaal. Om sterk beton te maken is het echter niet zo dat deze drie ingrediënten in een willekeurige verhouding bij elkaar kunnen worden gebracht. Zo hangt de sterkte van het beton sterk af van de water/cementfactor en de korrelverdeling van het zand. Voor je profielwerkstuk is het leuk verschillende stukken beton te storten en deze na uitharding te testen op sterkte.

onderzoeksvragen

Ontwikkeling
Hoe is beton geworden tot een van de meest gebruikte bouwmaterialen?

Scheikunde
Welke chemische reacties vinden er plaats tijdens het uitharden van beton?

Samenstelling
Welke verhouding van ingrediënten levert het sterkste beton op?