Inleiding

Iedereen heeft weleens bellen geblazen. Met wat water en zeep en een bellenblaasring is het heel makkelijk om een bel te maken. Maar natuurkundig en scheikundig gezien is het een complex verschijnsel. Water heeft van zichzelf niet de eigenschappen om een bel te vormen die lang genoeg bestaat om door de lucht te zweven. Met een juist mengsel van water en zeep kan een goede oppervlaktespanning worden gecreƫerd om een perfecte bel te maken.

Oppervlaktespanning, dat is het sleutelwoord waar het bij een goede bel om draait. Elke vloeistof heeft een oppervlaktespanning door de Vanderwaalskracht die de moleculen bij elkaar houdt. De oppervlaktespanning geeft de vloeistof een elastische eigenschap. Water heeft van zichzelf een te hoge oppervlaktespanning om een bel te vormen. Er zijn teveel watermoleculen nodig waardoor een bel te zwaar wordt. Zeep kan de oppervlaktespanning van water verlagen waardoor een dunnere zeepbelwand kan ontstaan.

De optimale zeepbel

De oppervlaktespanning van water kan natuurlijk niet eindeloos verlaagd worden door zeep. Daarom moet er een optimale verhouding tussen zeep en water zijn voor het blazen van bellen. Ook kan het zijn dat de ene soort zeep meer geschikt is om bellen mee te blazen dan de andere.

onderzoeksvragen

Verhouding
Welke water/zeep verhouding is het beste om bellen mee te blazen?

Soorten zeep
Welke zeep is het meest geschikt om bellen mee te blazen?

Glycerine
Vaak wordt nog glycerine toegevoegd aan het mengsel voor bellen blazen. Wat is glycerine voor stof en wat is de werking?