Inleiding

De winter van 2010 was de koudste winter in veertien jaar en daarmee tot nu toe de koudste van deze eeuw. De kou leverde veel overlast op. Spoorwissels bevroren waardoor treinen niet konden rijden, autosnelwegen waren besneeuwd met lange files tot gevolg. Naast overlast voor mensen had de vrieskou ook gevolgen voor het Nederlandse wegennet. Als gevolg van de vorst ontstonden in asfaltwegen door heel Nederland scheuren en gaten. De vorstschade kostte Rijkswaterstaat in totaal tientallen miljoenen euro's aan reparatiekosten.

Ontstaan 

Hoewel wij asfalt voornamelijk kennen van de vele wegen om ons heen werd asfalt zo'n twintig eeuwen geleden nog voor hele andere doeleinden gebruikt. Asfalt was een veelgebruikt afdichtmateriaal voor het waterdicht maken van onder andere baden en werd gebruikt als bescherming tegen erosie van rivieroevers. Het moderne asfaltbeton waar tegenwoordig wegen van worden gemaakt is pas in 1870 ontdekt. Ook de samenstelling van asfalt is door de jaren heen drastisch veranderd. Asfalt zoals wij dat nu kennen bestaat uit bitumen, het belangrijkste bestandsdeel, en verschillende toeslagstoffen. Bitumen is een stroperige vloeistof die wordt gewonnen bij fractionele destilatie van ruwe olie. Tot de jaren 90 werd nog vaak teer gebruikt in plaats van bitumen maar dat is wegens aangescherpte milieueisen sinds 1990 niet meer toegestaan.

Soorten asfalt

In Nederland wordt gebruik gemaakt van veel verschillende soorten asfalt. Zo bestaat er een asfaltvariant die geluidsdempend werkt (fluisterasfalt), maar ook een variant die plasvorming tegen gaat (ZOAB). Niet al deze soorten asfalt zijn geschikt voor iedere situatie. Zo is ZOAB erg duur in de productie en daarmee dus minder geschikt voor wegen waar maar weinig gereden wordt. Ook fluisterasfalt kan niet zomaar op iedere locatie worden neergelegd. Omdat fluisterasfalt bestaat uit twee lagen ZOAB die over elkaar heen worden gelegd is fluisterasfalt erg gevoelig voor remmend en optrekkend verkeer. Hierdoor is deze soort asfalt niet of slecht toepasbaar in steden.

onderzoeksvragen

Vrieskou
Wat is de zwakheid van asfalt waardoor in de winter van 2010 als gevolg van vrieskou overal in Nederland schade aan asfaltwegen ontstond?

Bitumen vs. Teer
Hoe worden bitumen en teer verkregen en waarin verschillen deze twee bindmiddelen?

Soorten asfalt
Welke verschillende soorten beton bestaan er en wat zijn de verschillen in sterkte- en rijeigenschappen?