Inleiding

Uit observatie van Ara's in het Amazone regenwoud is gebleken dat hun dieet onder andere bestaat uit giftige bessen en stukken klei. Eerst werd gedacht dat de vogels klei eten om essentiƫle mineralen binnen te krijgen, maar nu bestaat de hypothese dat de klei het gif uit de bessen absorbeert en zorgt dat het niet in het lichaam van de papegaai komt.

De Ara's zijn de grootste soorten papegaaien die op aarde voorkomen. Een grote vogel moet veel eten en daarom kiest de Ara misschien wel voor bessen die anderen niet eten. Het zijn hele logische gedachten, alleen bestaat er nog geen hard bewijs voor.

Hypothetisch?

De (gif)absorberende eigenschappen van verschillende soorten klei zijn al langer bekend. Van indianenstammen die hoog in het Andes gebergte leven is ook bekend dat ze klei eten om giftige bessen te kunnen eten. Ook van sommige apensoorten is bekend dat wanneer ze het vermoeden hebben dat ze iets verkeerds hebben gegeten, ze klei eten om de verkeerde stoffen uit het lichaam te krijgen. Het gedrag van de Ara's lijkt hierop, alleen is de hypothese nog niet aangetoond.

onderzoeksvragen

Soorten gif
Welke soorten gif uit bessen kan door klei geabsorbeerd worden?

soorten klei
Kunnen alle soorten klei gif absorberen?

Absorbtie voorkeur
Absorbeert het klei naast gif ook voedzame stoffen?

Quantiteit
Hoeveel klei moet een Ara eten om van de giftige bessen te kunnen eten?