Inleiding 

Een alternatieve geneeswijze is een therapie, diagnostische handeling of medicijn waarvan de effectiviteit niet wetenschappelijk is aangetoond. Alternatieve geneeswijzen bestaan er in vele varianten. De meest beoefende alternatieve geneeswijzen in Nederland zijn acupunctuur, homeopathie en osteopathie. Daarnaast zijn er nog vele andere alternatieve geneeswijzen die in Nederland in veel mindere mate worden beoefend. Voorbeelden daarvan zijn ademtherapie of aromatherapie.

Acupunctuur 

Acupunctuur is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die haar oorsprong vindt in China. Meer dan 2500 jaar geleden beoefende men in China al vormen van acupunctuur. In Europa werd acupunctuur pas voor het eerst beoefend in de zeventiende eeuw. Acupunctuur is een behandelmethode waarbij men naalden in het lichaam steekt om op die manier de klacht van de patiënt te doen verminderen of verdwijnen.

Homeopathie 

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die is ontstaan in de achttiende eeuw naar idee van Samuel Hahneman. Het is een behandelmethode waarbij de patiënt medicijnen krijgt toegediend. Deze medicijnen bevatten een extreme verdunning van een middel dat in pure vorm dezelfde symptomen veroorzaakt als het ziektebeeld laat zien.

Osteopathie 

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die tracht de verminderde beweeglijkheid van bepaalde lichaamsweefsels te behandelen. Deze weefsels worden door een osteopaat met de hand opgezocht en doormiddel van speciale behandeltechnieken weer beweeglijker gemaakt. Dit beweeglijk maken van verschillende lichaamsweefsels heeft volgens de osteopathie een positieve invloed op de gezondheid.

onderzoeksvragen

Werking
Wat is de precieze invloed van de alternatieve geneeswijzen acupunctuur, homeopathie en osteopathie op het menselijk lichaam? Is de effectiviteit van deze behandelmethodes aan te tonen?

Wetgeving
Wat is de wetgeving ten aanzien van alternatieve geneeswijzen in Nederland?

Geschiedenis
Hoe is de ontwikkeling van enkele bekende alternatieve geneeswijzen door de eeuwen heen verlopen? Hoe verschilde de kijk op alternatieve geneeswijzen per periode en wat had deze kijk voor invloed op de wetgeving voor alternatieve geneeswijzen?