Inleiding

Een strakke Speedo of een vrolijk gekleurd badpak zie je momenteel niet meer op de televisie wanneer er verslag wordt gedaan van zwemwedstrijden. De zwemmers dragen een soort overalls, waardoor alleen hun gezicht onbedekt is. Deze high-tech zwempakken zijn onderwerp van veel discussie. Zwemmers zwemmen er namelijk stukken sneller door, zo blijkt, maar de pakken worden door veel mensen gezien als ´technische doping´, zo zouden ze ervoor zorgen dat de belangrijkste aspecten van het zwemmen, de techniek voor stabiliteit en hoog in het water liggen, van de zwemmer worden overgenomen. 

De techniek achter de discussie

Achter deze ethische discussie zit ontzettend veel succesvolle technologische innovatie, waarin veel natuurkunde is terug te zien. Deze innovaties zijn onder andere gedaan op het gebied van drijfvermogen en stroomlijn. De pakken zitten bijvoorbeeld erg strak en bedekken een groot deel van het lichaam, hierdoor wordt het lichaam enerzijds bedekt door een glad materiaal en anderzijds worden de spieren samengedrukt, waardoor de weerstand in het water minder groot wordt. Deze samendrukkingen zorgen verder voor een perfecte ondersteuning van de spieren, zodat krachtverlies minimaal is en de sporters minder snel moe worden.

De pakken die nu door succesvolle zwemmers worden gedragen zijn gemaakt van polyurethaan of volledig bedekt met neopreen, ondoordringbare materialen, waardoor de zwemmers minder diep in het water liggen en dus nog minder weerstand hebben. Verder bleek dat meerdere pakken over elkaar dragen, extra drijfvermogen opleverde, dit werd echter snel verboden. Waarschijnlijk worden halverwege 2010 ook alle andere materialen verboden en mag alleen nog 'gewoon textiel' gebruikt worden. Ook de grootte van de pakken wordt dan aan banden gelegd, mannen mogen een broek van navel tot knie, vrouwen van nek tot knie en armen en schouders moeten onbedekt blijven.

onderzoeksvragen

Natuurkundige principes
Welke natuurkunde principes worden gebruikt om zwempakken ´sneller´ te maken?

Toekomst
Welke natuurkundige principes zouden in de toekomst ook nog interessant kunnen zijn?

Andere sporten
In veel andere sporten speel de wetenschap ook een grote rol, welke innovaties zijn belangrijk (geweest) in andere sporten?

Toelaatbaar of doping
Wanneer is technologische innovatie toelaatbaar en wanneer zou je het ‘technische doping’ noemen?