Inleiding

Rond de jaarwisseling 2009 en 2010 is geheel Nederland vleugellam: het is weer winterweer. Treinverkeer? Onmogelijk. Autoverkeer? Ja, achter de sneeuwschuiver. Fietsen? Alleen als je durft. Een flink pak sneeuw legt een witte deken over het Hollandse landschap. Het schijnt zelfs zo te zijn dat sneeuw een rustgevende werking heeft op mensen. De eenduidig witte omgeving en de geluidsdempende werking van sneeuw laten mensen geheel tot rust komen met een kop warme chocolade voor de open haard. 

Ontstaan van sneeuw

Sneeuw is een vorm van winterse neerslag. Het lijkt alleen wel een vreemde soort neerslag: het vriest heel vaak wel, terwijl het niet sneeuwt. Sneeuw ontstaat wanneer het binnen in wolken vriest, zodat de waterdruppeltjes in de wolken bevriezen tot ijskristallen. De vorm van ijskristallen maakt dat ze in elkaar kunnen haken en zo vlokken kunnen vormen. De toestand van de aarde maakt dat er verschillende soorten sneeuw ontstaan. Afhankelijk van de temperatuur is er plaksneeuw, natte sneeuw, enzovoort. 

Andere vormen van sneeuw

Twee minder voorkomende vormen van sneeuw zijn kunstsneeuw een eeuwige sneeuw. Kunstsneeuw wordt voor verschillende activiteiten gemaakt met grote sneeuwkanonnen. Eeuwige sneeuw is de sneeuw die je altijd op de bergtoppen ziet liggen. Doordat het daar nooit verdwijnt, is het wel andere sneeuw dan verse sneeuw. 

Sneeuw over de gehele wereld

Dat er in de Sahara nooit geen sneeuw valt, moge duidelijk zijn. Maar het is toch opmerkelijk waarom er in Nederland wel sneeuw valt, maar lang niet zoveel als in bijvoorbeeld Oostenrijk of Frankrijk. Zou het iets met de bergen te maken hebben? En dan binnen Nederland: in Limburg valt er over het algemeen ook minder sneeuw dan in Friesland of Groningen. 

Iglo’s en sneeuwhotels

Sneeuw kan ook een bouwmateriaal zijn. Het bekendste voorbeeld is wellicht de iglo. Het is wel opmerkelijk hoe zo’n koepel zonder steunen blijft staan en dan ook nog gemaakt is van sneeuw. Dit geldt ook voor sneeuwhotels.

onderzoeksvragen

Ontstaan
Hoe ontstaat sneeuw?

Soorten
Wat voor soorten sneeuw zijn er?

Kunstmatig
Hoe maakt men kunstsneeuw?

Eeuwig
Wat is eeuwige sneeuw en waar ligt het allemaal?

Intensiteit
Waarom sneeuwt het in Nederland minder dan in bijvoorbeeld Oostenrijk?

Constructie
Hoe kan men een iglo of ijshotel bouwen?