Inleiding 

De televisie is de afgelopen 60 jaar sterk in ontwikkeling geweest. Toen in 1951 het eerste Nederlandse televisiestation werd opgericht, was de televisie nog een luxeproduct dat slechts voor enkelingen betaalbaar was. Gezinnen die in het bezit waren van een tv kregen vaak kinderen uit de buurt over de vloer die graag een keer tv wilden kijken. In de loop van de jaren 60 veranderde dit en kwamen steeds meer gezinnen in het bezit van een tv. Ook traden er steeds meer omroepen toe tot het bestel, waaronder de TROS, EO, NOS en Veronica. In de decennia daarna volgden de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op met tot gevolg de hedendaagse lcd- en plasma-tv's.

Beeldbuis 

De beeldbuis is de laatste jaren bijna geheel uit het huiskamerbeeld verdwenen. Ze hebben plaats moeten maken voor mooie flat-screen tv's en de oude beeldbuis krijgt hoogstens nog een hoekje in de slaapkamer toegewezen. Toch hebben de grootste ontwikkelingen in televisiewereld tijdens het beeldbuis tijdperk plaatsgevonden. Zo is het televisiebestel opgezet in de periode van de beeldbuis en heeft de tv zich in die periode ontwikkeld tot een van de belangrijkste secundaire levensbehoeften.

Flat-screen 

Sinds half jaren 90 verschenen er steeds meer flatscreen tv's op de markt als vervanging van de "oude" beeldbuis. Van de flatscreen tv zijn twee varianten: de plasma-tv en de lcd-tv. Een plasma-tv werkt op basis van gasontladingslampjes en een lcd-tv op basis van "vloeibare kristallen". Toen de plasma-tv's net op de markt waren, hadden veel van deze tv's last van inbranden. Dit wil zeggen dat beelden die lang stilstaan op je tv-scherm ook na uitzenden zichtbaar blijven. Vooral de logo's van de verschillende omroepen waren hier erg gevoelig voor. Tegenwoordig zijn plasma-tv's alweer zoveel verder ontwikkeld dat deze hier over het algemeen geen last meer van hebben.

onderzoeksvragen

Beeldbuis
Hoe wordt het kabelsignaal omgezet in beelden bij een beeldbuis?

Plasma-tv
Hoe wordt het kabelsignaal omgezet in beelden bij een plasma-tv?

LCD-tv
Hoe wordt het kabelsignaal omgezet in beelden bij een LCD-tv?

Kabel vs. Digitaal
Hoe werkt digitale televisie en waarin verschilt dit van kabeltelevisie?

Toekomst
Welke ontwikkelingen zijn er op dit moment in televisiewereld en wat lijkt de volgende generatie televisies te worden? Hoe werkt deze techniek?