Inleiding

Tegenwoordig kijken we dagelijks soms wel uren naar een computer- of tv-scherm. We vinden het heel gewoon dat we kijken naar een plat oppervlak, terwijl de wereld om ons heen volledig 3dimensionaal is. Het is erg moeilijk om iets in 3D weer te geven en er wordt veel onderzoek gedaan naar manieren waarop dat kan.

3D foto

Door de jaren heen zijn er veel manieren gevonden om toch op een of andere manier beelden in 3D weer te geven. Een van die methoden is de stereofoto. Je hersenen kunnen beelden in 3 dimensies waarnemen omdat de verschillen tussen de beelden in je linker- en je rechteroog met elkaar worden vergeleken. De beelden worden als het ware over elkaar gelegd en de verschillen worden vertaald als diepte. Je kunt jezelf voor de gek houden door naar twee foto's te kijken die vanaf twee punten gemaakt zijn. Je neemt een camera en maakt een foto ergens van, daarna verplaats je de camera iets horizontaal en maakt weer een foto. Met een zogenaamde stereoscoop kijk je door twee lenzen naar je twee foto's. Elk oog ziet een van de twee foto's en maakt van de verschillen tussen de twee foto's een 3D beeld.

onderzoeksvragen

Doe-het-zelf
Bouw een stereoscoop en bekijk daarmee zelfgemaakte stereofoto’s.

Formule voor afstand
Wat is een goede formule om de afstand tussen twee camerastandpunten te berekenen, afhankelijk van de grootte van je object en de afstand tussen het object en de camera?