Inleiding

Huidskleur, ook wel teint genoemd, heeft in de geschiedenis een grote rol gespeeld. Je zou zelfs kunnen stellen dat de mate van zongebruindheid van de huid een modeverschijnsel is. 

Een teken van armoede

Uit opgravingen in het Middellandse Zeegebied is gebleken dat de Grieken en Romeinen op de hoogte waren van de heilzame werking van zonlicht. In huizen van de bovenlaag waren vaak plaatsen gecreëerd speciaal om te zonnen, de zogenaamde solaria of helioses en ook galerijen werden zo gebouwd dat er altijd een zonnige plek te vinden was. Een zongebruinde huid was toen dus waarschijnlijk voor iedereen de standaard.

Vanaf de Middeleeuwen veranderde dit in West Europa. Meer en meer werd een zongebruinde huid geassocieerd met hard werken in de buitenlucht en werd een blanke, gave huid het kenmerk van iemand uit de bovenlaag van de bevolking, iemand die genoeg middelen bezat om niet te hoeven werken. Op allerlei, vaak ook giftige, manieren werd geprobeerd de huid wit te krijgen en te houden. Het aanbrengen van blauwe lijnen op hals en décolleté om daarmee de schijn te wekken van een bleke dunne huid waardoorheen de aderen zichtbaar waren, was in deze periode in gegoede kringen niet ongewoon. 

Een teken van welstand

Aan het einde van de 19e eeuw veranderde deze mode door allerlei oorzaken, zoals medische inzichten, technologische mogelijkheden en trendsetters. Een bruine huid werd een teken van welstand en rijkdom.

Tegenwoordig

De zongebruinde huid is tegenwoordig weer aan populariteit aan het verliezen, wederom door medische inzichten, technologische mogelijkheden en trendsetters. 

onderzoeksvragen

Ontwikkeling van de mode
Hoe verliep de mode van de teint en welke oorzaken zijn hiervoor te geven?

Gevolgen voor de huid
Wat zijn de gevolgen van zonlicht voor de huid?

Trends en mode
Zijn er naast kleding en teint nog meer goede voorbeelden van trends of mode?

Technologische mogelijkheden
Hoe sluit de ontwikkeling van technologische mogelijkheden aan bij een trend in het verleden?