Inleiding 

Nederland kent een breed scala aan radiozenders. Veel van deze radiozenders zijn gewoon via je radio te beluisteren, maar er zijn ook erg veel zenders die alleen te beluisteren zijn via het internet. Websites als Nederland.fm spelen in op deze ontwikkeling en bieden zowel zenders aan die je al via je radio kunt ontvangen als zenders die alleen maar op het internet beschikbaar zijn. Maar hoe is het principe van de radio eigenlijk ontstaan? En hoe haalt een radio de juiste informatie uit de lucht om die vervolgens als muziek te laten horen?

Geschiedenis 

De basis voor het verzenden van radiosignalen is in 1887 gelegd door Heinrich Hertz. Hij ontdekte hoe je elektromagnetische golven kon opwekken en ontvangen. Acht jaar later lukte Guglielmo Marconi om met een zelfgemaakte zender en ontvanger een radioverbinding te leggen. Marconi ontwikkelde zijn zender en ontvanger steeds verder waardoor hij over een steeds grotere afstand radiosignalen kon verzenden. In 1901 kon hij zelfs al berichten versturen over een afstand van 2500 km. Door de jaren heen is de uitvinding van Marconi steeds verder doorontwikkeld tot de huidige radio.

Werking 

Een radio is grofweg op te delen in twee delen. Het ontvangende deel en het versterkende deel. Het ontvangende deel bestaat uit een antenne, een spoel, een variabele condensator en een diode. Dit deel zorgt ervoor dat de juiste frequentie wordt omgezet in een bruikbaar signaal dat kan worden omgezet (modulatie). Het versterkende deel bestaat uit een IC, een transistor en vele weerstanden en condensators. Dit deel zorgt ervoor dat het door het ontvangende deel omgezette signaal wordt vertaald naar geluid. Voor je profielwerkstuk is het leuk om bijvoorbeeld zelf een radio te bouwen die simpele radiosignalen kan ontvangen.

onderzoeksvragen

Geschiedenis
Hoe is de radio en het omroepbestel van radio-omroepen ontstaan?

AM vs FM
Hoe werken AM en FM modulatie en wat zijn de belangrijke verschillen tussen deze twee? Waarom wordt in Nederland hoofdzakelijk FM modulatie toegepast?

Analoog naar digitaal
Wat is het verschil tussen analoge en digitale radio en heeft de geleidelijke overgang naar digitale radio gevolgen?

Zelf radio bouwen
Wat zijn de essentiële onderdelen in een radio? Beschrijf het bouwproces van je eigen radio.