Inleiding

Een pinhole camera is een zogenaamde ‘lensloze' camera. Een camera zonder lens dus, waarbij een andere manier wordt gebruikt om de lichtstralen naar de gewenste plaats te leiden. Bij pinhole fotografie gebruik je een heel klein gaatje, waar het licht doorheen valt. Zoals je weet plant licht zich in een rechte lijn voort en daardoor wordt er op een achterwand een afbeelding geprojecteerd. Deze techniek is al sinds de oudheid bekend, het is de zogenaamde "camera obscura" techniek, die al door Leonardo da Vinci is opgetekend.

In een pinhole camera is de achterwand bedekt met lichtgevoelig papier. Het materiaal reageert op de lichtstralen die erop vallen en door dit papier vervolgens te ontwikkelen met de juiste chemicaliën wordt uiteindelijk een afbeelding van de werkelijkheid gefixeerd.

Doe het zelf

Omdat het principe van een pinhole camera erg eenvoudig is en er geen technische hoogstandjes bij komen kijken, kan je eenvoudig zelf een pinhole camera in elkaar klussen. Hiermee kan je vervolgens bijzondere foto's maken en experimenteren met sluitertijd en brandpuntsafstand. Veel plezier!

onderzoeksvragen

Natuurkundig principe
Hoe komt een afbeelding in een pinhole camera tot stand?

Lichtgevoelig materiaal
Hoe werkt lichtgevoelig materiaal?

Verschil met een fotocamera
Hoe kun je de verschillen tussen een camera met een lens en een pinhole camera verklaren?