Inleiding 

De palmeilanden zijn kunstmatige eilanden in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Op deze eilanden wordt een uitgebreide commerciële en residentiele infrastructuur aangelegd. De eilanden zijn de grootste landaanwinningsprojecten ter wereld. De eilanden worden aangelegd door Nakheel Properties uit de Verenigde Arabische Emiraten die het Nederlandse baggerbedrijf Van Oord inhuurt. Van Oord wordt gezien als specialist in landaanwinning. Er zijn in totaal drie eilanden: Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali en Palm Deira.

Bevorderen toerisme

De eilanden worden aangelegd in opdracht van Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum ter bevordering van toerisme in Dubai. Elk van de drie eilanden heeft de vorm van een palm met een boog er omheen. De eilanden worden volgebouwd met verschillende recreatiegelegenheden. In totaal voegen de eilanden 520 km aan strand toe aan Dubai. Voor de aanleg van deze eilanden is zeer veel zand en stenen nodig. Dit wordt allemaal uit de Verenigde Arabische Emiraten zelf aangeleverd.

onderzoeksvragen

De bouw van de palmeilanden
Onderzoek wat de aanleg van de eilanden inhoudt en hoe dit in detail in z’n werk gaat. Probeer het proces op kleine schaal te simuleren.

Geschiedenis van Dubai
Dubai is niet altijd rijk geweest. Onderzoek de geschiedenis van Dubai die uiteindelijk leidt tot de dure aanleg van de palmeilanden.