Inleiding

Bron: www.nos.nl gelezen op 4 december 2009
NOS 31-8-2005

 "Duizenden doden in New Orleans"

Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de orkaan Katrina in New Orleans ligt volgens burgemeester Ray Nagin op "honderden, mogelijk duizenden"."We weten dat er een aanzienlijk aantal dode lichamen in het water drijft", zei hij woensdag. Eerder weigerden de autoriteiten een schatting te geven van het aantal doden in de stad. New Orleans in de staat Louisianais als gevolg van de orkaan grotendeels overstroomd.

Ruim 20.000 evacuees die in de Superdomein New Orleans verbleven, worden overgebracht naar Houston. Daar worden ze voorlopig gehuisvest in de Astrodome, die plaats biedt aan 25.000 mensen. Voor de operatiezijn 475 bussen ingezet.De steden liggen ruim500 kilometer uit elkaar.In het voetbalstadion Superdome waren de omstandigheden onhoudbaar geworden: er is geen elektriciteit, het riool werkt niet meer en de temperatuur is er opgelopen tot boven de dertig graden. Ook andere noodvoorzieningen moeten zo snel mogelijk worden geëvacueerd. Het is niet duidelijk hoe de autoriteiten dat willen doen, omdat veel toegangswegen ook onder water staan. Volgens de burgemeester kan het nog maanden duren voordat alle delen van New Orleans weer bewoonbaar zijn. Een aantal dijken rondom de stad bezweken door het natuurgeweld van de orkaan. Als gevolg van de dijk doorbraken stroomde de afgelopen dagen water vanuit Lake Pontchartrain, in het noorden, de stad in. Tachtig procent van de stad staat nu onder water. Het watersteeg net zolang tot het water in de stad en het meer hetzelfde niveau had bereikt. Op sommige plaatsen in New Orleans staat het water zeven meter hoog.Vloedgolf. Volgens generaal Dan Riley van de Amerikaanse genietroepen is hetwaterpeil in de stad nu stabiel. Dat zei hij woensdag tijdens een persconferentie in Baton Rouge, dat 120 kilometer ten noorden van New Orleans ligt. In de Amerikaanse staat Mississippi heeft Katrina minstens 125 levens geëist. Alleen al in het district Harrison zouden ruim honderd mensen zijn omgekomen. In Hancock County zou het gaan om enkele tientallen slachtoffers. In de kuststad Biloxi, waar het oog van de orkaan passeerde, is de schade enorm. Mogelijk zijn in die stad honderden mensen omgekomen. Zeker 55 mensen verloren het leven toen een flatgebouw bezweek onder de orkaan.Verder zouden zijn omgekomen toen zij in hun huizen werden overvallen door een negen meter hoge vloedgolf.

"De vraag is niet hoe erg de gebouwen beschadigd zijn, want er zijn simpelweg geen gebouwen meer", zei gouverneur Haley Barbour van Mississippina een helikoptervlucht. "Ik kan me goed voorstellen hoe Hiroshima eruit zag 60 jaar geleden."De Amerikaanse autoriteiten willen nog geen schatting van het totale dodental geven, omdat dereddingswerkers de zwaarst getroffen delen van de kust nog moeten bereiken."

Uit het nieuwsbericht hierboven blijkt hoe groot de gevolgen kunnen zijn wanneer een orkaan over steden en dorpen raast. Er liggen een aantal natuurkundige verschijnselen aan de oorsprong van een orkaan. Wanneer deze onder geschikte omstandigheden zich op dezelfde plaats en tijd bevinden, kunnen verwoestende natuurkrachten ontstaan. 

onderzoeksvragen

Ontstaan
Hoe ontstaat een orkaan?

Beschermen
Wat kan je doen om een stad of land tegen grote natuurrampen te beschermen?

Gevolgen
Wat zijn de gevolgen van een grote natuurramp voor een stad?