Inleiding

Bijna 9 miljoen mensen in Nederland draagt een bril of contactlenzen. Tegenwoordig denken steeds meer mensen na over de mogelijkheid om je ogen te laten laseren en daarna hopelijk nooit meer een bril te hoeven dragen. Toch is het zo dat niet iedereen dit zou willen en dat dit ook niet voor iedereen mogelijk is.  

Hoe werkt het?

Wanneer iemand z’n ogen worden gelazerd betekent dit eigenlijk dat een oogarts mbv een laser een aantal cellagen van het hoornvlies wegbrand. Het hoornvlies functioneert ook als een lens en door hier een stuk van weg te branden verander je de vorm van deze lens, hij wordt boller of holler, en heb je hierna geen bril meer nodig.  

Alternatieven

Niet voor iedereen is het mogelijk om deze behandeling te ondergaan. Het kan zijn dat je hoornvlies niet dik genoeg is, of dat je afwijking te groot is. Als dit het geval is zijn er alternatieven op deze behandeling zoals een lensimplantaat in de voorkamer van het oog. Deze behandeling is invasiever dan laseren, omdat er dan een gaatje gemaakt moet worden in het oog om de lens naar binnen te brengen.

onderzoeksvragen

Wat wordt er gedaan als iemand z'n ogen laat laseren?
Je hoort steeds vaker dat mensen hun ogen laten laseren. Wat wordt er gedaan vanaf het moment dat iemand besluit z'n ogen te willen laten laseren? Wat wordt er gedaan aan vooronderzoeken en waaruit bestaat de behandeling?

Wanneer kun je je ogen wel of niet laten laseren?
Niet iedereen komt in aanmerking om z'n ogen te laten laseren. Wat zijn de voorwaarden om je ogen te kunnen laten laseren? Wanneer is het niet meer mogelijk? is dit bij alle centra het zelfde?

Wat zijn de alternatieven voor ooglaseren?
Omdat niet iedereen z'n ogen kan laten laseren zijn bedrijven ook met alternatieven op de markt gekomen. Wat zijn deze alternatieven? Wat zijn de niet invasieve alternatieven? Wat zijn de invasieve alternatieven?

Wat zijn de voor en nadelen van ooglazeren tov een bril, lenzen en andere alternatieven?
Je kunt je voorstellen dat veel mensen niet graag in hun ogen laten snijden en branden of hier dingen in laten stoppen. Wat zijn de voor en nadelen van de methoden die je hebt onderzocht?