Inleiding

Bijna iedereen heeft wel eens een arm of been gebroken, of kent iemand die dit heeft meegemaakt. Om te kijken wat er stuk is aan je botten wordt er dan vaak een Röntgenfoto gemaakt. Deze Röntgenfoto wordt gemaakt door middel van Röntgenstraling en is erg slecht voor je lichaam. In 1970 heeft de Amerikaanse biofysicus Raymond Damadian bedacht dat dit misschien ook wel zou kunnen dmv magnetisme en is hij aan de slag gegaan om de techniek Magnetic Resonance Imaging (MRI) te ontwikkelen.  

Wat is het? 

Bij MRI wordt met behulp van een hele sterke magneet gemeten waar water aanwezig is. Hiermee kan worden berekend hoe de binnenkant van iemand z’n lichaam er uit ziet. Deze techniek heeft zich in de afgelopen 40 jaar enorm snel ontwikkeld en tegenwoordig is er in bijna ieder ziekenhuis een MRI scanner te vinden. De reden hiervoor is dat, voor zover bekend, deze magnetische manier van meten niet schadelijk is voor het lichaam en artsen dus ongestraft in het lichaam van patiënten kunnen kijken.  

Wat zijn de beperkingen? 

De techniek is nog niet zo ver dat het Röntgen kan vervangen en wie weet zal dit ook nooit lukken, maar komt al een heel eind in de buurt. Het grootste verschil zit in de resolutie. De resolutie van MRI wordt bepaald door het aantal sensoren en de groote van deze sensoren om het lichaam. Hoe meer sensoren je hebt zo dicht mogelijk bij het lichaam, hoe beter je het verschil tussen verschillende plekken in het lichaam kunt meten.

onderzoeksvragen

Hoe werkt MRI?
Welke techniek wordt hiervoor gebruikt? Waar wordt de patient geplaatst en waarom daar? welke stof in het lichaam wordt gemeten en hoe?

Wat zijn de voor en nadelen van MRI?
MRI is een techniek die steeds meer gebruikt wordt, maar nog steeds wordt niet bij ieder kwaaltje een scan gemaakt. Waarom niet? wat zijn de voor en nadelen ten opzichte van Rontgen, EEG/EMG/ECG enz.?

Waarom is een MRI scan zo duur?
Een MRI scan kost zo'n 400 euro per scan. Dit is ten opzichte van een Rontgenfoto die zo'n 20 euro kost erg veel geld. Waarom kost een MRI scan zo veel meer dan een rontgenfoto? Welke onderdelen van de scan zijn het duurst?

Welke weefsels kun je het beste zien op MRI?
MRI maakt gebruikt van de draaiing van waterstofmoleculen, Rontgen van doorlaatbaarheid van weefsel. Welke weefsels kun je tov rontgen beter zien op MRI? Er zijn meerdere technieken binnen MRI om verschillende weefsels te laten uitlichten. Welke technieken zijn er en welke weefsels laten deze het beste zien?

Bedenkt een mogelijke nieuwe toepassing van MRI
MRI wordt op dit moment alleen gebruikt voor het kijken in het lichaam. Misschien kun jij wel een nog mooiere toepassing bedenken!