Inleiding

In Nederland waren in 2007 18.914.000 mobiele aansluitingen, ons land staat op de tweede plaats qua aantal abonnees per aantal inwoners. Je kunt dus wel zeggen dat mobiel bellen in Nederland populair is. Maar hoe zit het met de achterliggende techniek van de netwerken en bijvoorbeeld met het stralingsgevaar van UMTS?

Geschiedenis 

Er zijn verschillende technieken en bandbreedtes waarop mobiele netwerken draaien. In 1980 werd in Nederland een systeem geïntroduceerd dat maar 3500 aansluitingen kon hebben. Er zijn constant nieuwe systemen op de markt gebracht, die steeds meer bereik en grotere datastromen konden verwerken. Sinds 1998 werkt men met de derde generatie systemen, G3. UMTS is daar een onderdeel van. Er is vaak geprobeerd om een mondiale standaard te ontwerpen, zodat mobiele telefoons wereldwijd gebruikt kunnen worden. 3GPP is de standaard die nu het meest gebruikt wordt. Tegenwoordig is de dekking van het mobiele netwerk in Nederland bijna 100%.

Netwerken 

Indien je belt of sms't, maakt je telefoon datacontact met een zendmast in de buurt. Vanuit daar wordt het signaal doorgestuurd naar een lokale centrale, die data en spraak onderscheidt. De informatie wordt verder gestuurd naar grotere centrales waar het je gesprek of sms wordt verwerkt in het landelijke netwerk. Je mobiele telefoon maakt constant contact met verschillende zendmasten, zodat je altijd bereikbaar bent. Hierdoor is het gemakkelijk te weten waar iemand zich bevindt, dit wordt gebruikt door politie en justitie. Ook Tomtom gebruikt het om files te bepalen.

Toekomst

Het gebruik van het netwerk wordt steeds intensiever. De netwerken verbeteren constant en kunnen steeds grotere hoeveelheid data kwijt. Hierdoor is het mogelijk om te internetten, tv te kijken en foto's te versturen. Deze diensten maken gebruik van UMTS. Voor UMTS zijn andere zendmasten nodig dan de ‘normale' versies die door voorgaande generaties werd gebruikt. Er gaan geruchten dat UMTS masten zoveel straling afgeven dat het slecht is voor de gezondheid van omwonenden. Er vinden constant onderzoeken plaats, maar er is geen eenduidig antwoord. Volgens VROM heeft UMTS geen effect op de gezondheid, maar veel gemeenten weigeren vergunningen te verlenen voor het plaatsen van de masten.

onderzoeksvragen

De werking
Hoe werken de mobiele netwerken?

Schadelijke gevolgen
Waarop zijn de mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid gebaseerd?

Complete dekking
Hoe kan een complete dekking gegarandeerd worden ondanks tegenwerkende gemeenten?

invloed van mobiele netwerken
Hoe is maatschappij veranderd door de toenemende mogelijkheden van mobiele netwerken?