Inleiding

Minimaal invasieve chirurgie betekend zoals de naam al zegt dat een operatie zo min mogelijk schade aan het lichaam geeft. Een ingreep is invasief wanneer het de weefselbarriere doorbreekt. Dit is bij alle vormen van chirurgie wel het geval, waardoor een chirurgische ingreep dus nooit noninvasief kan zijn. Meestal wordt minimaal invasieve chirurgie uitgevoerd door middel van een laparoscopische ingreep. Dit staat ook bekend als een ‘kijkoperatie’, maar artsen kunnen veel meer doen dan alleen kijken tijdens zo’n ingreep. Naast laparoscopie vallen ook ingrepen als injecties en medicatie onder minimaal invasieve ingrepen.  

Hoe gaat het in z’n werk? 

Bij minimaal invasieve chirurgie kijkt een chirurg niet direct in het lichaam, maar doet dit via een cameratje dataanwezig is in een van z’n instrumenten. De chirurg heeft minstens 2 apparaten tegelijk in het lichaam, die vaak lang en dun zijn en waarvan dus een de camera is. Het beeld wat deze camera opneemt kan de chirurg zien op een beeldscherm. De instrumenten die de arts gebruikt hebben een kantelpunt waar het instrument door het lichaam gaat. Dit betekend dus dat de bewegingen van de chirurg en het instrument in het lichaam tegenovergesteld aan elkaar zijn. In praktijk werkt de chirurg dus in 3 verschillende richtingen: zijn handen maken een bepaalde beweging, het instrument maakt een tegenovergestelde beweging en de arts kijk vanuit een van de instrumenten naar het onderdeel waar hij op aan het opereren is. Dit is een hele onnatuurlijke manier van werken. 

Da Vinci Robot 

Om de operatie voor de chirurg natuurlijker te laten aanvoelen en daarmee ook makkelijker te maken is de Da Vinci Robot ontwikkelt. Deze robot zorgt er voor dat de chirurg weer in 1 werkrichting kan werken. De chirurg krijgt een 3D beeld binnen van in het lichaam, kan met z’n handen de instrumenten bedienen en deze instrumenten bewegen dan in dezelfde richting als de handen van de chirurg. Om deze bewegingen echt aan te laten voelen koppelt de robot ook de ervaren druk van de instrumenten in het lichaam terug aan de chirurg, zodat hij ook kan voelen wanneer hij tegen iets aan zit. Nu lijkt het voor de chirurg dus weer alsof hij zelf in het lichaam van de patient bezig is en hoeft in z’n hoofd niet meer te corrigeren voor de verschillende werkrichtingen, wat het werken een stuk relaxeter en makkelijker maakt. Ook opereren op afstand is met deze techniek mogelijk.

onderzoeksvragen

Wanneer is een ingreep invasief, minimaal invasief of noninvasief?
Een laparoscopische ingreep is minimaal invasief, maar een colonscopie is minder invasief. Wanneer is een ingreep nu precies minimaal invasief? wanneer is het invasief? en wanneer is het noninvasief?

Welke operaties kunnen minimaal invasief worden uitgevoerd?
Er worden tegenwoordig al heel veel operaties minimaal invasief uitgevoerd, maar toch is dit niet altijd mogelijk. Veel mensen houden toch nog een ouderwets litteken over aan een operatie. Welke operaties zijn wel minimaal invasief mogelijk?

Wat is de belasting voor de patiënt bij minimaal invasieve chirurgie?
Er wordt heel makkelijk gepraat over minimaal invasieve chirurgie en het klinkt ook niet belastend. Een patiënt hoeft vaak maar een dag langs te komen voor de procedure, maar in praktijk blijkt de belasting toch wat zwaarder dan veel mensen verwachten. Wat is nu de impact van zo'n ingreep op de patiënt?

Welke technieken worden er gebruikt in de Da Vinci robot?
Hoe zorgen ze er voor dat de chirurg het gevoel heeft dat hij zelf in de patient bezig is? hoe zorgen ze er voor dat de robot bij de patient weet wat de chirurg aan het doen is? hoe zorgen ze er voor dat de chirurgie ook op afstand mogelijk is? wat doen ze met de tijdsvertraging?