Inleiding

Ongetwijfeld heb je wel eens een laser in actie gezien, bijvoorbeeld tijdens een potje laserquesten. Achter zo'n rood of blauw lichtje zit flink wat natuurkunde. Wat is er nou zo bijzonder aan een laser? De laser zendt maar één kleur uit en de golffronten zijn allemaal in dezelfde fase. Dit zal je met een gewone lamp niet gaan lukken! Dankzij deze speciale eigenschappen is de laser geschikt voor veel toepassingen.

Je zou bijvoorbeeld een literatuurstudie naar de werking van een laser kunnen doen. Lasers zijn gebaseerd op gestimuleerde emissie van fotonen via het principe van 'populatie inversie'. Waarschijnlijk zeggen deze termen je nu nog niet zo veel, maar na zo'n literatuurstudie weet je het heel wat beter.

Honderdsten van nanometers

De Universiteit Twente heeft allerlei opstellingen die je middelbare school je niet kan bieden. Wil je bijvoorbeeld tot op honderdsten van nanometers nauwkeurig de afstand tussen twee punten meten, dan kan je daar een Michelson interferometer voor gebruiken. Deze opstelling werkt met behulp van een laser.

Omdat er helemaal geen faseverschil zit tussen de golffronten van een laser kunnen er allerlei interferentiepatronen ontstaan, gebieden die lichter worden terwijl anderen juist helemaal donker zijn. Wil je dit fenomeen nader bestuderen, dan kan dat bij de Universiteit Twente.

CD speler

CD- en DVD-spelers danken hun bestaan aan de laser. Hoe werkt dit precies en waarom is het noodzakelijk een laser te gebruiken? Ook zijn er voor dit onderwerp allerlei proeven denkbaar, bijvoorbeeld het meten van de breedte van de laserstralen. En wat is eigenlijk het verschil tussen CD en DVD?

onderzoeksvragen

Laserlicht
Hoe ontstaat laserlicht?

Bijzondere eigenschappen
Wat zijn de bijzondere eigenschappen van laserlicht?

Toepassingen
Waarvoor wordt laserlicht in de praktijk gebruikt?