Inleiding

Voetbal is de meest bekende en beoefende sport in Nederland. Vrijwel iedereen heeft wel eens een potje voetbal gespeeld. Het lijkt een vrij veilige sport, maar voetbal staat ook bekend om zijn blessures. Vooral knieblessures zijn een bekend fenomeen bij voetbal en is vaak de oorzaak wanneer mensen met deze sport stoppen.  

De knie

De knie is een van de eenvoudigste gewrichten in het menselijk lichaam. Toch is deze wanneer je er goed naar kijkt toch nog best ingewikkeld. De knie bestaat uit vier botten, het Femur (bovenbeen), de Tibia (scheenbeen), de Fibula (kuitbeen) en de Patella (knieschijf). Tussen deze botten zit kraakbeen en slijmbeursen en ze worden bij elkaar gehouden door een flink aantal spieren, banden en pezen en meestal zit de blessure in een van deze zachtere onderdelen.  

De blessures

De meest voorkomende blessures zijn blessures aan de meniscus (kraakbeen) en aan de kruisbanden die binnen in de knie lopen. Bij het voetbal komt er dan zo’n grote kracht op de knie te staan in een richting waarin dat niet zou moeten, waardoor de botten ten opzichte van elkaar gaan bewegen of draaien en een van deze zachtere onderdelen het begeeft.

onderzoeksvragen

Hoe ziet de binnenkant van een knie er uit?
De knie bestaat uit heel veel verschillende onderdelen. Onderzoek welke structuren allemaal in de knie aanwezig zijn en wat er allemaal stuk kan gaan.

Welke blessures komen het meest voor bij voetbal?
Elke sport heeft zijn eigen veel voorkomende blessures. In de tekst hierboven staan aan 2 genoemd die voorkomen bij voetbal. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Hoe werken de krachten op de knie om deze blessures te veroorzaken?
Banden pezen en kraakbeen gaan niet zomaar stuk. Er is heel veel kracht voor nodig om deze stucturen stuk te krijgen. Hoeveel kracht moet er in welke richting op de knie worden gezet om een blessure op te lopen?

Wat zijn de mogelijke behandelingen bij deze blessures?
Als iemand een blessure heeft opgelopen wil hij of zij natuurlijk zo snel mogelijk weer normaal kunnen lopen en sporten. Welke behandelingen zijn er voor deze blessures? Gaan de blessures weer helemaal over?