Inleiding

Kevlar is een erg veelzijdige stof. Het zorgt voor kracht in racebanden, zeilen van schepen en het houdt zelfs kogels tegen in kogelvrije vesten. Kevlar is een stof die ontwikkeld is door Stephanie Kwolek voor het gebruik in autobanden. De bedoeling was om een vezel te maken die zowel licht als sterk was. Zoals bij vele ontdekkingen was er een klein beetje geluk in het spel. Een bepaalde oplossing die meestal weg werd gegooid bleek speciale eigenschappen te bezitten toen Kwolek het liet testen. 

Productie

Kevlar is een aramidevezel. Een aramidevezel is een aromatische polyamide of een nylon dat wordt gesynthetiseerd via polycondensatie van een aromatisch dicarbonzuur met een aromatisch diamine. Het eindproduct van deze reactie is een vloeibaar kristal. Een vloeibaar kristal is een materiaal wat zowel eigenschappen bezit van een vaste kristallijne en een vloeibare stof. Als dit product gemaakt is, moeten er nog draden kevlar gemaakt worden. Dit gebeurt door middel van het spinnen van het polymeer. Spinnen is een een vorm van extrusie waarbij de vloeistof door een mal gedrukt wordt waar allemaal kleine gaatjes in zitten. Op deze manier worden er dunne draden gevormd, die daarna nog in vaste vorm gedwongen moeten worden. Dit wordt gedaan door de draden door een vloeistof te leiden die zorgt dat de draden uitharden.

Eigenschappen

Kevlar heeft een grotere treksterkte dan staal. De treksterkte van Kevlar is 3.620Mpa het dankt zijn kracht aan aan de waterstofbruggen tussen de verschillende polymeerketens. Doordat Kevlar ondanks zijn lichte gewicht toch sterk is, is het ideaal voor kogelwerende vesten sport uitrusting en als materiaal in de luchtvaart. Er zijn nog veel meer toepassingen voor Kevlar.

onderzoeksvragen

Productie
Hoe wordt Kevlar gemaakt?

Toepassingen
Welke toepassingen zijn er voor kevlar?

Eigenschappen
Welke eigenschappen heeft kevlar?