Inleiding 

Glas, hoe saai het misschien ook klinkt, is een zeer interessant en veelzijdig materiaal. Overal om je heen zie je glas en het materiaal is in enorm veel voorwerpen verwerkt. Naast de bekende toepassingen van glas en servies en als raam, zijn er ook minder bekende toepassingen van glas. Zo heeft het Duitse bedrijf Nanopool een uitvinding gedaan die het leven een stuk eenvoudiger kan maken: vloeibaar nanoglas uit een spuitbusje. Spuit je favoriete kleding in met dit spul in en je kleding is waterafstotend en vuil kan zich niet meer aan je kleding hechten. En dat allemaal door een laagje glas van 100 nanometer (1/500 van de dikte van een haar). De uitvinding van Nanopool kan een doorbraak betekenen voor het schoonhouden van standbeelden e.d. en ook in het huishouden kan het de nodige gemakken opleveren.

Wat is glas? 

De belangrijkste grondstof voor glas is silica (SiO2), wat wordt gewonnen uit zand. Omdat het erg veel energie kost om glas te maken van puur silica (het smeltpunt ligt dan namelijk heel hoog) worden voor de productie van glas vaak enkele verzachters gebruikt. Deze zachtmakers zorgen ervoor dat het smeltpunt lager komt te liggen waardoor de productie minder energie kost. Ze hebben echter als nadeel dat zij het aantal dwarsverbindingen in glas tussen de silicamoleculen verminderen waardoor het glas minder stevig wordt. Voor de productie van glas zijn verschillende methodes: geblazen glas, getrokken glas en floatglas. Van deze drie methoden wordt de productie van getrokken glas tegenwoordig niet meer toegepast in Nederland.

Lenzen 

Glas kent vele toepassingen. Een daarvan is de toepassing in lenzen. Een goed voorbeeld hiervan is de lens van een beamer. De lens buigt het licht van de beamer af waardoor de kleine lichtbundel die de projector van de beamer uitzendt als groot beeld op een scherm geprojecteerd kan worden. Dezelfde eigenschap van glas wordt gebruikt bij brillen. Het brillenglas buigt het licht dat er op valt zo ver af dat het de afwijking van het oog compenseert. Een ander leuke toepassing van glas waarbij deze eigenschap van glas wordt gebuikt is het prisma. Met een prisma kan een lichtstraal zó worden afgebogen dat een spectrum zichtbaar gemaakt kan worden.

onderzoeksvragen

Nanoglas
De uitvinding van het nanoglas van het Duitse bedrijf Nanopool kan enorme voordelen bieden. Maar hoe werkt het nanoglas eigenlijk? Hoe hecht het aan het oppervlakte van het materiaal waar je het op spuit? En hoe zorgt het er bijvoorbeeld voor dat vuil zich niet goed aan het oppervlakte van het nanoglas kan hechten?

Productie
Hoe gaan de verschillende productieprocessen in zijn werk? Wat zijn de voor- en nadelen van iedere productietechniek?

Lenzen
Hoe werkt een lens? Hoe komt het dat glas de baan van een lichtstraal breekt?

Breken
Glas breekt altijd op een heel typisch manier. Hoe komt dit? En hoe planten scheuren zich voort in glas?