Inleiding

Als in het voorjaar het zonnetje zich een klein beetje laat zien zetten de meeste mensen meteen een zonnebril op. Zonnebrillen zijn er in soorten en maten en er wordt veel gespeculeerd over de kwaliteit ervan. De een zegt dat een goedkope zonnebril net zo goed is al een dure, de ander zegt dat een goedkope zonnebril onvoldoende UV straling tegenhoudt en daarom gevaarlijk kan zijn. En dan hebben we het nog niet eens over gekleurde zonnebrillen, die alleen blauw, geel of roze licht doorlaten. Hoe zit dat nu?

In principe is het menselijke oog helemaal aangepast aan zonnige dagen. Een zonnebril is geen must. Alleen in bijzondere situaties is het verstandig een zonnebril te dragen, bijvoorbeeld als je gaat skiƫn (sneeuw reflecteert enorm veel UV) of tijdens het lassen. Toch kan het bij felle zon wel prettig zijn om een zonnebril op te zetten. Doordat er bij het dragen van een zonnebril er minder licht in de ogen terecht komt verwijden de pupillen van het oog om meer licht binnen te laten. Als je een zonnebril draagt die onvoldoende UV licht tegenhoudt, komt er meer UV licht je ogen binnen dan wanneer je geen bril zou dragen. Er wordt gezegd dat die hoeveelheid UV straling schadelijk kan zijn, maar is dat ook zo?

Ik kijk door een roze bril

Het is helemaal trendy om een zonnebril te dragen met gekleurde glazen (blauw, groen of roze). Als je zo'n bril draagt kan het voorkomen dat je niet meer goed kunt zien of een stoplicht nu op rood of op groen staat, de kleuren worden gefilterd. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren! Aan de andere kant wordt wel door opticiens aangeraden om tijdens het autorijden in het donker een speciale gele bril te dragen. Deze zorgt ervoor dat je niet verblind wordt door lichten van tegenliggers en dat je daardoor een beter overzicht hebt. Al met al genoeg stof om over na te denken!

onderzoeksvragen

Schadelijke zonnebril
Komt er bij een zonnebril zonder UV filter een schadelijke hoeveelheid zonlicht in het oog binnen?

Polarisatiefilter
Wat is het verschil tussen een gewone zonnebril en een bril met polarisatiefilter?

Zonnebril in het verkeer
Welke kleur zonnebril is het minst geschikt om in het verkeer te gebruiken?

Gele bril tijdens autorijden
Hoe zorgt een gele bril tijdens het autorijden ervoor dat de bestuurder minder last heeft van de lichten van tegenliggers?