Inleiding 

Of het nu de veel te harde muziek in discotheken is of mp3-spelers en i-phones die veel te hard worden gezet, feit is dat steeds meer jongeren in Nederland last hebben van gehoorschade. Het bekendste voorbeeld van gehoorschade waar men vaak maar tijdelijk, bijvoorbeeld na een avond uitgaan, last van heeft is de piep in de oren. Wanneer het gehoorstelsel vaak wordt blootgesteld aan harde muziek of andere harde geluiden kan dit na verloop van tijd leiden tot een blijvende piep in de oren of een verhoogde gehoordrempel. 

Bescherming 

Mensen die vaak worden blootgesteld aan harde muziek of aan andere harde geluiden doen er verstandig aan hun oren gedurende de periode van blootstelling te beschermen. Dit beschermen kan op verschillende manieren gebeuren. Zo gebeurt dit in de bouw met de traditionele gehoorbescherming in de vorm van oorkappen die al het omgevingsgeluid dempen. In het uitgaansleven voldoet deze vorm van gehoorbescherming echter niet en wordt tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van otoplastieken. Dit is een gehoorbeschermingssysteem met daarin een filter. Deze oordopjes dempen de schadelijke geluidsniveaus terwijl omgevings- en spraakgeluiden goed hoorbaar blijven. Afhankelijk van de doeleinden waar deze vorm van gehoorbescherming voor wordt gebruikt zijn er verschillende filters beschikbaar die andere toonaarden dempen.

onderzoeksvragen

Schade
Wat is er met je oor gebeurd op het moment dat je gehoorschade hebt opgelopen? Waarom hoor je vanaf dat moment minder of juist een constante piep?

Persoonsgebonden?
Loopt iedereen even snel gehoorbeschadigingen op bij dezelfde blootstelling of is dit persoonsafhankelijk?

Bescherming
Hoe werken de otoplastieken precies? Hoe kan het dat deze oordopjes slechts de schadelijke tonen filteren?