Inleiding

De elektrische gitaar is al tientallen jaren niet meer weg te denken uit de muziek. Dit muziekinstrument afkomstig uit Amerika bracht een revolutie in de muziek met zich mee. De combinatie tussen gitaar en versterker zorgt voor een grote hoeveelheid nieuwe en unieke geluiden.

Verschil akoestische gitaar

Eén van de eerste dingen die je op zal vallen bij het zien van een elektrische gitaar is de dunnere ‘body' van de gitaar en het ontbreken van een klankkast t.o.v. een akoestische gitaar. In plaats van een klankkast maakt een elektrische gitaar gebruik van zogenaamde pickups die de trillingen van de snaren omzetten in een elektrisch signaal dat door de versterker wordt versterkt.

In het plaatje hiernaast zijn de pickups van een elektrische gitaar zichtbaar onder de snaren. Het betreft hier twee enkelspoels pickups en één dubbele. Veel elektrische gitaren beschikken ook nog over tone en een volume knop waarvan de stand te variëren is door aan deze knop te draaien. De snaren zitten bevestigd aan de tuners in de kop van de gitaar. Het andere eind van de snaren is bevestigd aan de brug op de body van de gitaar. Er zijn verschillende soorten bruggen, veel van deze bruggen noemt men ook wel een tremolo brug. Bij deze bruggen kan men d.m.v. een arm de lengte van de snaren variëren.

onderzoeksvragen

Geschiedenis elektrische gitaar
De elektrische gitaar kent een rijke geschiedenis. Zoek deze geschiedenis uit en maak hier een verslag van.

Werking elektrische gitaar
Onderzoek de werking van de elektrische gitaar in combinatie met de versterker. Besteed hierbij ook aandacht aan het verschil tussen enkel- en dubbelspoelspickups en de werking van de tremolo arm. Onderbouw dit met voorbeelden uit de muziek.