Inleiding

Technisch Weekblad, 5 september 2008

Intel-lamp brandt draadloos

Onderzoekers van Intel realiseerden vorige week een oude droom van Nikola Tesla door een lamp van zestig watt draadloos te voorzien van stroom. Volgens Justin Rattner, chief technology officer van Intel, ging bij de transmissie slechts een kwart van de stroom verloren.

Deze draadloze transmissie maakt gebruik van resonantie waarbij twee grote elektrische spoelen op dezelfde frequentie resoneren. In de proefopstelling werd de stroom over een afstand van een meter naar een lamp op een van de spoelen gestuurd. In een volgende fase wil Intel met dezelfde technologie een laptop draadloos opladen. De twee grootste uitdagingen daarbij zijn het maken van veel kleinere spoelen en het voorkomen dat de draadloze stroom interfereert met onderdelen van een laptop.

Het onderzoek van Intel borduurt voort op uitvindingen die zijn gedaan door prof. Martin Soljacic van MIT. Soljacic zegt inmiddels stroom te kunnen verzenden over een afstand van een meter met een verlies van niet meer dan tien procent."

Draadloze stroom

In 2008 is draadloze stroom dus al gerealiseerd in een proefopstelling, maar tot nu toe nog niet terug te zien in onze woonkamers. Het zou natuurlijk ideaal zijn om alle snoeren overbodig te maken, maar schijnbaar zijn er nog een aantal praktische bezwaren of technische problemen die overwonnen moeten worden. De introductie voor consumenten laat dus nog even op zich wachten, maar we kunnen wel alvast een beetje nadenken over de gevolgen voor de toekomst toch?

onderzoeksvragen

Principe
Hoe werkt draadloze stroom?

Problemen
Welke technologische problemen moeten opgelost worden voor draadloze stroom algemeen beschikbaar wordt?

Toekomst
Welke mogelijkheden biedt draadloze stroom voor de toekomst?