Inleiding

Hartinfarcten ontstaan doordat de bloedtoevoer naar de hartspier wordt afgesloten. Het hart krijgt niet voldoende zuurstof en sterft dus af. Wat nogal vervelende gevolgen heeft voor een patiënt. Vaak ontstaat een infarct doordat er een stenose, vernauwing, optreedt in de kransslagaders de aders die het hart van bloed voorzien. Deze stenose ontstaat door de vorming van een plaque die wordt gevormd als gevolg van aderverkalking. Een dotterbehandeling verwijdert deze stenose, zodat het bloedvat mooi open blijft.

Dotteren

De medische term voor dotterbehandeling is PCI oftewel percutane coronaire interventie. Wat er wordt gedaan tijdens de behandeling is het oprekken van het bloedvat met de stenose, zodat het gedeelte waar het bloed doorstroomt weer even groot is als normaal. Er wordt een ballonnetje opgeblazen op de plaats van de vernauwing. Om te voorkomen dat het bloedvat weer dichtgaat, wordt er een stent geplaatst. Een stent is een flexibel buisje wat opgevouwen ingebracht kan worden in de patiënt en uitgevouwen kan worden op de plaats van de stenose. De stent en het ballonnetje worden via een slagader in de been ingebracht in het lichaam en worden dan doorgeschoven naar de plaats waar de stenose zit. Om de bloedvaten in beeld te brengen, wordt er met röntgenstraling een afbeelding gemaakt. Omdat bloedvaten normaal niet te zien zijn op röntgenfoto’s, wordt er een contrastmiddel in de bloedvaten gespoten, zodat ze duidelijker zichtbaar zijn.

Risico’s en onderzoek

Vaak slipt het bloedvat alsnog dicht op de plaats van de stent. Dit komt omdat de stent het bloedvat van binnen beschadigt en zo een ontstekingsreactie op gang brengt. De ontsteking zorgt er voor dat de stent wordt ingekapseld en dan kan er weer een nieuwe plaque ontstaan. De techniek is nog lang niet perfect en dus wordt er veel onderzoek gedaan om de risico’s te verminderen. Zo zijn er al stents ontwikkeld die medicijnen afgeven om nieuwe plaquevorming tegen te gaan.

onderzoeksvragen

Dotteren
Hoe wordt een dotterbehandeling uitgevoerd?

Bloedtoevoer
Wat is de relatie tussen de opening in het bloedvat en de hoeveelheid bloed en de zuurstoftoevoer.

Besluitvorming
Wanneer zal een arts besluiten om wel of niet een stent te plaatsen?

Risico's
Wat zijn de risico’s die gepaard gaan met dotteren?

Plaquevorming
Hoe ontstaat een plaque in een bloedvat?