Inleiding

Bij de introductie van nieuwe technieken in de consumentenelektronica en computerindustrie gaat het vaak om één ding: industriestandaarden. Vaak gebeurt het dat een nieuwe techniek wordt geïntroduceerd en automatisch de industriestandaard wordt, zoals bij de introductie van de Compact Disc begin jaren tachtig. De afmetingen en capaciteit van het schijfje zijn nooit meer veranderd. Maar soms gebeurt het dat meerdere bedrijven werken aan gelijksoortige technieken die ten opzichte van elkaar net iets anders werken. Dan gaat het er echt om welke techniek de echte standaard wordt.

In 1975 bijvoorbeeld introduceerde Sony het Betamax videobandsysteem. Een jaar later introduceerde JVC het VHS systeem. Het duurde ongeveer 10 jaar tot VHS als standaard werd verkozen. Daarover was veel discussie, want Betamax was een kwalitatief veel beter systeem. VHS was echter veel goedkoper en met name daarom werd het toch de standaard.

Nog niet lang geleden gebeurde precies hetzelfde weer. Onafhankelijk van elkaar ontwikkelde verschillende bedrijven de Blu Ray en HD-DVD technologie. Beide gebruiken een techniek waarbij het mogelijk is om een veel grotere hoeveelheid data op één schijf ter grootte van een CD te zetten. Hierdoor kan een veel betere beeldkwaliteit geleverd worden dan met de huidige DVD technologie.

Economie of technologie?

Op het moment dat bekend werd dat er twee gelijkwaardige technologieën op de markt zouden verschijnen moesten veel mensen gelijk terug denken aan de situatie met Betamax en VHS. Iedereen vroeg zich af of economische motieven ook dit keer weer de standaard zouden bepalen, of dat er deze keer ook goed gekeken zou worden naar de kwaliteit van de technologie. Op dit moment lijkt Blu Ray de overhand te hebben, maar de strijd is nog niet gestreden.

onderzoeksvragen

Koplopers
Welke bedrijven bepalen de standaard in de HD film technologie?

De beste techniek
Is er op zowel economisch als technologisch gebied een betere techniek aan te wijzen?

Verandering in techniek
In welk opzicht verschillen Blu Ray en HD-DVD van de huidige DVD technologie?

Standaard bepalen
Op basis van welke aspecten worden industriestandaarden in de technologie meestal bepaald?