Inleiding

Een Automatisch Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat door middel van een elektrische schok het hart uit een ongecontroleerde trilling kan halen. Tegenwoordig is in bijna iedere openbare gelegenheid waar veel mensen aanwezig zijn een AED te vinden. Deze zijn vaak aangeduid door het plaatje hiernaast.  

Waar is het voor? 

In onze sterk vergrijzende en veel te vet etende samenleven komt het wel eens voor dat iemand plotseling een hartaanval krijgt. Tijdens een hartaanval staat het hart niet stil, maar gaat het ongecontroleerd samentrekken, waardoor de pompfunctie volledig ophoud. Dit ongecontroleerd samentrekken kan worden onderbroken door een flinke elektrische stoot door het hart te geven, waardoor alle spiercellen weer in het zelfde ritme gaan samenknijpen en de beweging weer gecontroleerd wordt. 

Hoe moet je het gebruiken? 

Het handige van een AED is dat het zelf vertelt hoe het gebruikt moet worden. Zodra je het apparaat hebt aangezet vertelt het bandje in het apparaat precies wat je moet doen en in welke volgorde. Pas als jij aangeeft dat je klaar bent gaat het apparaat aan de slag. Het enige wat je dan moet doen is wanneer het apparaat zeg dat je de persoon niet moet aanraken, dit ook echt doen. 

Iedereen in Nederland mag een AED gebruiken en dit red ook echt levens. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat een AED er niet voor zorgt dat het bloed weer door het lichaam gaat stromen als de schok niet aan slaat. Het is dus heel belangrijk om ook hartmassage te blijven geven.

onderzoeksvragen

Wat gebeurt er wanneer het hart gaat fibrilleren?
Hoe komt het dat het hart ongecontroleerd gaat samentrekken? Wat is ongecontroleerd? Wat gebeurt er met de elektrische stroompjes die het hart laten samentrekken?

Hoe zorgt een elektrische schok dat het hart stopt met fibrilleren?
Een AED werkt niet wanneer iemand z'n hart volledig stil staat. De AED moet namelijk kunnen voelen dat er iemand aan hem vast zit geplakt waarvan het hart niet normaal klopt. Hoe zorgt de schok die de AED af geeft dat het hart weer in een normaal ritme komt?

Wat is de procedure bij het gebruik van een AED?
De AED roept wat je moet doen wanneer je het apparaat gaat gebruiken. Maar wat moet je nu eigenlijk doen? waarom op die manier? wat zou er gebeuren als je het anders zou doen? Bij het gebruik van een AED is altijd sprake van reanimatie, wat is de procedure bij reanimatie?

Hoe wordt de elektrische schok opgewekt in de AED?
Er wordt een flink grote elektrische stroom door het lichaam gestuurd wanneer de AED een schok geeft. Hoe groot is deze stroom en hoe wordt deze opgewekt uit zo'n klein kastje?

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen een AED en een pacemaker?
Vaak als mensen vaker een hartstilstand krijgen, wordt hun hart aangesloten op een pacemaker. Wat doet een pacemaker en wat is het verschil met een AED?