Inleiding 

Iedereen is uniek. Of je het nu wilt of niet, er zijn geen mensen op deze wereld te vinden die geheel identiek zijn aan elkaar. Zelfs eeneiige tweeling zijn uniek. Hoewel eeneiige tweelingengenetisch aan elkaar gelijk zijn en hetzelfde DNA hebben, zullen eigenschappen als hun vingerafdrukken en irissen niet overeen komen. Ook een eigenschap als karakter zal bij beide helften van de tweeling niet overeen komen. Al deze unieke eigenschappen worden biometrische eigenschappen genoemd.

Definitie 

Strikt genomen is biometrie het vaststellen van meetbare eigenschappen van levende wezens. Dit betekent dat alle eigenschappen die je aan een levend wezen kunt meten hieronder vallen. In de meeste gevallen zal de term biometrie tegenwoordig echter een minder brede betekenis hebben. De term wordt veelal gebuikt voor het vaststellen van unieke persoonseigenschappen met betrekking tot identificatie.

Soorten en maten 

Je identiet kan vandaag de dag aan de hand van vele verschillende eigenschappen worden bepaald. De bekendste hiervan zijn waarschijnlijk de vingerafdruk en de irisscan. Toch zijn er nog zeker vijf andere manieren om de identiteit van een persoon te bepalen. Voorbeelden hiervan van zijn de oorafdruk en stemherkenning.

Meten is weten 

Hoe kan meetapparatuur vaststellen dat de specifieke vingerafdruk of stemopname alleen van jou afkomstig kan zijn? Allereerst moeten hiervoor jouw unieke eigenschap in een database bekend zijn. Wanneer dat het geval is, zal het apparaat de bij hem bekende eigenschap uit de database vergelijken met de ingevoerde afdruk of opname en bij beiden een aantal typica vaststellen. Het apparaat zal deze typica met elkaar vergelijken en wanneer er genoeg typica aan elkaar gelijk zijn, zal de meetapparatuur vaststellen dat de ingevoerde waarde hoort bij de persoon uit de database. Bij een vingerafdruk is het doorgaans voldoende als er zo'n 12 van de soms wel tientallen vastgestelde typica met elkaar overeenkomen.

onderzoeksvragen

Uniek
Hoe komt het dat biometrische eigenschappen als je vingerafdruk en iris voor iedereen uniek is, zelfs bij eeneiige tweelingen?

Meten is weten
Welke verschillende meetapparatuur bestaat er allemaal voor het meten van biometrische eigenschappen? Hoe werkt deze meetapparatuur?

Critici

Er zijn een boel mensen kritisch over het gebruik van biometrische eigenschappen voor identificatie. Waarop is deze kritiek gebaseerd? Hoe is het eigenlijk gesteld met de veiligheid en betrouwbaarheid van dergelijke methoden?