InleidingĀ 

Op 1 januari 1881 opende in Amsterdam het eerste Nederlandse openbare telefoonnetwerk. Dit netwerk begon met 49 abonneeaansluitingen en groeide binnen 25 jaar door naar maarliefst 75.000 abonnees. Bij dit netwerk moest de beller nog handmatig door een telefoniste worden verbonden met de ontvanger. Dit zorgde met de enorme groei van het netwerk voor steeds ingewikkelder en tijdrovender werk en al snel werden telefooncentrales deels geautomatiseerd. Toch duurde het nog tot 1962 dat alle telefooncentrales volledig geautomatiseerd waren. Midden jaren 90 was de Nederlandse markt voor vaste telefoonaansluitingen op haar top met zo'n zeven miljoen aansluitingen. Sinds die tijd loopt het aantal vaste aansluitingen gestaag terug door de opkomst van de mobiele telefoon.

Mobiele telefonieĀ 

Sinds half jaren 90 is de ontwikkeling van de mobiele telefoon in een stroomversnelling gekomen. In het begin hadden mobiele telefoons maar weinig functies. Je kon bellen met je mobiele telefoon en met een beetje geluk was het ook mogelijk een sms'je te versturen. In de loop der jaren heeft de mobiele telefoon steeds meer functies gekregen. Zo was het binnen de kortste tijd mogelijk foto's te maken met je mobiel en deze via een mms te versturen. Weer wat later werden mobiele telefoons uitgerust met infrarood of bluetooth om data te kunnen versturen vanaf je mobiele telefoon en werd het mogelijk muziek naar je telefoon te uploaden om deze waar dan ook te kunnen beluisteren. De laatste functionaliteit die een grote ontwikkeling in de wereld van de mobiele telefonie te weeg heeft gebracht is de mogelijkheid internet te gebruiken via je mobiele telefoon. Dit heeft de ontwikkeling van de smartphone tot gevolg gehad. Veel smartphones zijn uitgerust met een touchscreen en de functionaliteiten van smartphones zijn eindeloos.

Internettelefonie

De ontwikkeling van de telefonie heeft zich niet beperkt tot alleen de vaste en mobiele telefoon. Ook telefonie via de computer is de laatste jaren steeds verder ontwikkeld. Er zijn verschillende programma's op de markt gekomen waarbij het mogelijk is om mensen overal ter wereld kosteloos van achter de computer te bellen. In combinatie met een webcam is het zelfs mogelijk elkaar ook te zien tijdens het bellen.

onderzoeksvragen

Eerste telefoon
Hoe werkte de eerste telefoons en hoe hebben deze zich ontwikkeld tot de huidige mobiele telefoons?

Infrarood
Hoe werkt infrarood op je mobiele telefoon en hoe werkt het versuren van data doormiddel van infrarood?

Bluetooth
Hoe werkt bluetooth op je mobiele telefoon en hoe werkt het versuren van data doormiddel van bluetooth?

Smartphones
Wat is de relatie tussen social netwerks als hyves en twitter tot de massale opkomst van smart phones?

Internettelefonie
In welke mate bedreigt internettelefonie telefoonaanbieders? Wat kunnen de gevolgen zijn voor huidige telefoonaanbieders en hoe kunnen zij nu al inspelen op de opkomende markt van internettelefonie?