Inleiding

"O, ik zit zo in de stress"..dat is een opmerking die je ongetwijfeld vaak gehoord hebt in je omgeving. De laatste tijd lijkt het een beetje een modeterm, waarmee mensen aangeven dat ze het gevoel hebben onder druk te staan. Meestal wordt die druk als onplezierig ervaren door degene die ermee te maken heeft, zeker als het langdurig aanhoudt. Denk eens aan extreme voorbeelden uit de Japanse maatschappij, waarbij stress een groot probleem vormt door de extreme prestatiegerichtheid van het werk in combinatie met extreem lange werkdagen. ‘karoshi', ofwel jezelf doodwerken is daar helaas een steeds vaker voorkomende doodsoorzaak. Stress moet dus serieus genomen worden!

Wat is stress

Maar wat is stress nou eigenlijk, wat veroorzaakt stress en wat zijn de gevolgen? Leuk om eens te gaan bekijken in een profielwerkstuk, omdat je zowel naar de biologische kant, als de maatschappelijke kant kunt kijken!

Meestal wordt het omschreven als een onplezierige staat van opwinding. Mensen hebben dan het gevoel dat zij niet de capaciteit hebben aan de eisen te voldoen, of hier invloed op kunnen uitoefenen om deze te kunnen veranderen. Iedereen kent stress, al is het maar omdat je je opwindt omdat je in de file staat!

De ervaring van stress is afhankelijk van de manier waarop je een situatie interpreteert en waarop je idee hebt ermee om te kunnen gaan. ‘coping' is hier een belangrijke factor in, ofwel de strategie die je kiest om met die stress om te gaan.

Oorzaken en gevolgen

Stress kan veroorzaakt worden door grote en kleine gebeurtenissen. Een overstroming is natuurlijk niet vergelijkbaar met een huishoudelijke irritatie. Als een stressvolle situatie veel impact op je had, kan het zelfs zijn dat je een posttraumatische stressstoornis ontwikkelt, met alle nare gevolgen van dien.

Gevolgen van stress uiten zich meestal op gezondheidsgebied. Denk maar eens aan ‘onverklaarbare' lichamelijke klachten, maar ook psychische symptomen zoals angsten, depressies, woedeaanvallen etc.

Stress veroorzaakt allerlei processen in je lichaam, die bijvoorbeeld het gevolg hebben dat het immuunsysteem (tijdelijk) kan verzwakken, de hormoonhuishouding in de war geschopt kan worden en ook vergroot het de kans op hartkwalen. "Maak je niet zo druk, dat is slecht voor je hart" is dus geen fabeltje!

onderzoeksvragen

General adaption
Wat houd het general adaptation syndroom in voor stress?

Psychoneuroimmunologie
Er wordt onderzoek naar stress gedaan in het veld van ‘Psychoneuroimmunologie’. Wat zijn de ontdekkingen en welke gevolgen kan dit hebben voor de toekomst?

stress en ziekte
Er zijn verbanden tussen stress en ziekte, hoe werkt dit?

stress en succesvolheid
Hangen stress en persoonlijkheid samen met de mate van succesvolheid?