Inleiding

9 September 2001 is vooralsnog een van de zwartste bladzijden in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Twee gekaapte vliegtuigen boorden zich elk in een van de torens van het World Trade Centre in New York. Beide torens, die samen ooit de hoogste gebouwen ter wereld vormden, stortten enkele uren na de inslag van de vliegtuigen in en lieten één grote ravage achter in het zakencentrum van een van de grootste steden van de Verenigde Staten. In totaal kwamen hierbij 2974 mensen om het leven waaronder vele brandweerlieden die in de torens aanwezig waren om de brand te blussen.

Verantwoordelijkheid

Hoewel de verantwoordelijkheid voor de aanslagen nooit officieel is opgeëist door een land of groepering, werd Osama Bin Laden, leider van de terroristische groepering Al Qaida, verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen. De Verenigde Staten eisten van Afganistan, waar Bin Laden zich schuil hield, om uitlevering van Bin Laden, maar hier is het nooit van gekomen. Nog geen maand na de aanslagen op het World Trade Centre begonnen de Verenigde Staten met het bombarderen van verschillende doelen in Afganistan. In de maand die volgde vervolgden de Verenigde Staten hun bombardementen en zeiden verschillende andere landen, waaronder Nederland, hun steun toe aan de Verenigde Staten. De oorlog die daarop volgde heeft vele slachtoffers gekost aan zowel Afgaanse als Amerikaanse zijde.

Economie

Onmiddellijk na de aanslagen op het World Trade Centre kelderden overal ter wereld de beurskoersen. Beleggers liepen enorme verliezen op en met name luchtvaartmaatschappijen kwamen in de problemen. Het aantal passagiers liep drastisch terug omdat reizigers bang waren in het vliegtuig te stappen. Hierdoor verloren er met name in de Verenigde Staten veel werknemers in de vliegtuigbranche hun baan.

onderzoeksvragen

Instorting
Wat waren de factoren naast de impact van de inslagen van de vliegtuigen die ervoor zorgden dat beide torens uiteindelijk instortte?

Oorlog
Hoe ontstond de oorlog in Afganistan uit de aanslag op het World Trade Centre en hoe heeft dit de verhoudingen tussen landen op de wereld beïnvloedt.

Economie
De aanslag op het World Trade Centre heeft grote economische gevolgen gehad voor de hele wereld. Wat waren deze gevolgen en voor welke landen en sectoren waar deze gevolgen het grootst?

Strategie
Bedrijven hebben in tijdens van crisis verschillende strategieën. Wat was van verschillende vliegtuigmaatschappijen de strategie om na de aanslagen het hoofd boven water te houden en welke strategie was hier achteraf gezien de beste?