Klassieke Culturele Vorming

quenya en sindarijns


Inleiding

In de boeken en de verfilmingen van Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien worden naast het Engels nog een aantal talen gesproken, de belangrijkste zijn het Quenya en het Sindarijns, de taal van de dwergen en de taal van de elfen. Deze talen worden de 'Talen van Arda' genoemd en maken deel uit van de totale fantasie-wereld die hij 'Midden-aarde' noemt.

In één van de films begroet Frodo bijvoorbeeld onderweg elfen met "Elen síla lúmenn' omentielvo", dat "Een ster schijnt op het uur van onze ontmoeting" betekent. 

Het Quenya en het Sindarijns

De schrijver, J.R.R Tolkien was enorm fan van talen, hij was onder andere gespecialiseerd in Oud-Grieks Oud-Engels en filologie en wist ook veel van vele andere talen, zoals Welsh, Oud-Noors en Fins. Daarnaast had hij veel plezier in het bedenken van kunststalen. Zoveel plezier zelfs, dat hij weinig academische werken heeft geschreven. 

Tolkien heeft een aantal kunsttalen bedacht en twee daarvan volledig uitgewerkt naar zijn eigen wensen. Ze zijn zelfs zover uitgewerkt, compleet met grammatica uitspraakregels en woordenschat, dat ze voor het verfilmen van het boek gebruikt zijn om volledige dialogen tussen de personages mogelijk te maken. De talen zijn geïnspireerd op andere talen, het Quenya onder andere op het Fins en het Sindarijns onder andere op het Welsh en heeft kenmerken van Keltische talen.

De Talen van Arda en met name het Quenya en het Sindarijns zijn het levenswerk van Tolkien. Ben je goed in talen, dan is het zeker de moeite waard om je hier eens in te verdiepen!

onderzoeksvragen

Basis
Op welke talen zijn het het Quenya en het Sindarijns gebaseerd?

Grammatica en woordenschat Quenya
Kan je de grammatica en de woordenschat van het Quenya beschrijven?

Grammatica en woordenschat Sindarijns
Kan je de grammatica en de woordenschat van het Sindarijns beschrijven?