Inleiding

Een mannetje met een bolhoed...dé handtekening van de Belgische schilder René Magritte (1898-1967). Magritte was een surrealistisch kunstenaar die buitengewone werken maakte.

Na een mislukte expositie van zijn werken in Brussel, verhuist Magritte gedesillusioneerd naar Parijs. Hij sluit zich daar aan bij de surrealistische kunstbeweging van ‘Breton', waar ook Dali zich bij aangesloten heeft. Zijn werken zijn surrealistisch, maar hebben absoluut ook realistische aspecten. Hij gebruikt gewone voorwerpen, die hij in een wat vreemde omgeving plaatst. Ook lijkt onbereikbaarheid en de dood een rol te spelen in veel van zijn werken.

Werken

Je kent misschien wel het bekende werk ‘the treachery of images' met daarin een pijp en het onderschrift ‘Ceci n'est pas une pipe'. Andere opvallende werken in zijn typische stijl zijn een zwevende rots, met daarop een gebouw ‘castle in the Pyrenees', of een extreem grote appel omgeven door muren ‘the listening room'. Zijn werk heeft in veel gevallen een filosofische inslag. Bijvoorbeeld de afbeelding van de pijp met het onderschrift, in feite heeft hij gelijk en IS het ook geen pijp, maar is het een afbeelding van een pijp, ‘grapje'!!,

Vaak zijn de gezichten van de figuren in zijn werk in meer of mindere mate bedekt, er zijn theorieën dat dit komt omdat Magritte's moeder zelfmoord pleegde toen hij 13 jaar oud was. Ze schijnt gevonden te zijn in de rivier, waarbij haar gezicht niet zichtbaar zou zijn geweest omdat het bedekt was door haar kleding. Ook komen in zijn schilderwerken regelmatig vrouwelijke naakten, lichaamsdelen en een voorstelling van de lucht voor. Zijn werk heeft minimalistische en conceptuele kunst beïnvloed.

Interessant om eens te kijken wie Magritte was en bijvoorbeeld door wie en wat hij beïnvloed werd bij het maken van zijn werken. Wat maakten zijn werken zo populair bijvoorbeeld? En welke persoonlijke ontwikkelingen maakte hij mee als kunstenaar?

onderzoeksvragen

Magritte en Edgar Allan Poe
Wat is de relatie tussen Magritte en de schrijver Edgar Allan Poe?

Thema's
Beschrijf welke thema’s belangrijk waren voor Magritte.

Invloeden
Welk gedachten goed heeft de werken van Magritte beïnvloed?