Klassieke Culturele Vorming

de vliegende hollander


Inleiding

Volgens de legende vaart het spookschip de Vliegende Hollander voor eeuwig rond Kaap de Goede Hoop, sinds de verdwijning in 1676. De legende van de Vliegende Hollander is bekend in heel Nederland en ver daarbuiten, maar zit er ook een kern van waarheid in? Er zijn in ieder geval vele zeelieden die beweren de Vliegende Hollander ooit te zijn tegengekomen en de gevolgen van deze ontmoeting te hebben ervaren....

De Vliegende Hollander

Zoals bij elke legende wordt ook bij het verhaal van de Vliegende Hollander gezocht naar de kern van waarheid in het verhaal. Deze mogelijke waarheid bestaat uit heel veel kleine brokjes informatie, die deels het verhaal bevestigen, maar ook deels ontkennen.

Zo wordt verteld dat het schip zijn tocht begonnen is in Terneuzen, echter een schip van dergelijke grootte zou nooit in het kleine haventje van het Zeelandse stadje gepast hebben, maar in Terneuzen zou natuurlijk ook in de Schelde bij Terneuzen kunnen zijn, en hoogstwaarschijnlijk is het schip door de jaren heen in de verhalen ook wel een beetje aangedikt.

Of de naam van het schip: De Vliegende Hollander. Zeker is dat er geen schip met deze naam bestaan heeft, dus hoogstwaarschijnlijk heeft het schip een bijnaam gekregen die past bij zijn verschijning. Maar welk schip zou het dan geweest kunnen zijn?

Zo zijn er nog talloze andere vragen die te maken hebben met de legende, maar door de jaren heen zijn er ook vele mogelijke antwoorden gevonden, die samen misschien toch wel een verhaal met een kern van waarheid kunnen maken.

onderzoeksvragen

De legende
Wat vertelt de legende van de Vliegende Hollander?

De feiten
Welke feiten kun je vinden in de geschiedenis om de kern van waarheid/de oorsprong van de legende te vinden